Češi jsou ve světě vnímáni jako euroskeptici. Kvůli Klausovi, posteskl si v ČT Schwarzenberg. No jo, on ho volil i Kalousek, byl následně nucen přiznat

27.11.2015 23:34

Dosluhující předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl v pátek večer hostem pořadu Události, komentáře. Zde se vyjádřil k budoucnosti, ale i minulosti své strany.

Češi jsou ve světě vnímáni jako euroskeptici. Kvůli Klausovi, posteskl si v ČT Schwarzenberg. No jo, on ho volil i Kalousek, byl následně nucen přiznat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Jak kazatel říká, je čas přicházení a čas odcházení. Nejsem příznivcem toho, aby stranu vedli starci, a tudíž jsem se rozhodl odstoupit, aby nastoupila mladší generace,“ řekl někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta v České televizi. „Mohl bych být s odpuštěním jeho otcem,“ zareagoval posléze na moderátorovu poznámku, že Miroslav Kalousek, který jeho funkci s devětadevadesátiprocentní jistotou převezme, také není největší mladík ve straně.

Podle Schwarzenberga jsou preference TOP 09 zhruba na stejné úrovni, jako když před časem v televizi naznačil, že jeho straně možná paradoxně pomůže být v opozici, protože se vyčistí a zůstanou v ní jen ti, kdo chtějí opravdu řádně pracovat. „Zůstali jsme při svých zásadách, nepodléhali jsme populismu a demagogii a někteří voliči to i ocenili,“ podotkl.

Dosluhující předseda TOP 09  by byl podle svých slov rád, kdyby Evropská unie byla podstatnější a nenařizovala nám, jak se mají nazývat naše marmelády, sýry a podobné věci, které označil za pitomosti. „Čeští voliči nejsou od Evropské unie mnohem skeptičtější než někteří bavorští či rakouští, ale ve světě je to bohužel vnímáno jinak, což je způsobeno tím, že jsme měli dlouhou dobu jako prezidenta Václava Klause, který byl vysloveně protievropský,“ řekl dále Schwarzenberg.

Starostové jsou u nás vždy vítáni

„No jo, asi to tak bylo,“ zahuhňal následně někdejší ministr zahraničí na poznámku, že to byl také budoucí předseda jeho strany Miroslav Kalousek, kdo Klause prezidentem zvolil, a dodal, že ho mrzí i to, že je podle něho vysloveně protievropský i současný prezident Miloš Zeman, byť po svém zvolení říkal, že bude vůči EU vstřícný.

„Je to přirozený vývoj,“ okomentoval následně odcházející předseda rozchod jeho strany s hnutím Starostové a nezávislí. „Uvidíme, jak dopadnou samostatně v krajských volbách. U nás jsou vždy vítaní, mají spoustu vynikajících členů,“ vzkázal Gazdíkovi a spol. na dálku a vyjádřil se i k tomu, kdo by se podle něho měl stát prvním místopředsedou strany.

„První místopředseda bude zvolen voliči. Nebude určován ani mnou či Kalouskem. Oba si ale myslíme, že nejlepší kandidát je Miroslav Ženíšek,“ naznačil nepřímo svou podporu.

reklama

autor: jzd

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…