Češi lžou o sudetských Němcích, napsal historik. A předsedkyně hodně ostře reagovala

24.07.2014 12:05

Česko-německý novinář a historik Tomáš Krystlík ve svém článku napsal o „oblíbené české lži". Tvrdí, že politici a historici neustále podsouvají obyvatelstvu názor, že odsun německého obyvatelstva přikázali Československu spojenci Postupimskou dohodou, což je podle něj daleko od pravdy. Šéfka České Suverenity Jana Volfová kontruje článkem o „oblíbené lži neonacistů", pod kterou se skrývá tvrzení, že Češi ubližovali hodným Němcům.

Češi lžou o sudetských Němcích, napsal historik. A předsedkyně hodně ostře reagovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Volfová v redakci Parlamentních Listů

„Je skutečnou tragédií, že s narůstajícím časovým odstupem od konce druhé světové války rozpoutané Německem, Itálií a Japonskem, se stále častěji a stále hlasitěji ozývají hlasy, které již skoro sedmdesát let opakují nehorázné lži o zločinech, jichž se prý dopouštěli zločinní Češi na nebohých a bezbranných sudetských Němcích. Jedním z takových typických představitelů onoho pokrouceného výkladu historie je také jistý Tomáš Krystlík," uvedla svůj článek Jana Volfová.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle Krystlíka totiž nic není vzdálenějšího pravdě než tvrzení, že odsun německého obyvatelstva přikázali Československu spojenci Postupimskou dohodou. „Žádná postupimská smlouva, dohoda o odsunu nebo dokonce nařízení spojenců odsunout Němce neexistuje. Čeští historici se bojí proti tomuto nepravdivému výkladu vystoupit, nechtějí-li riskovat doživotní ostrakizaci v oboru, neboť jejich zaměstnavatelé, různé historiografické instituce jsou placeny ze státního rozpočtu," napsal historik.

Celý článek historika Tomáše Krystlíka k dispozici ZDE

Volfová ale neváhá s Krystlíkem polemizovat a cituje závěrečný protokol Postupimské konference k otázce odsunu německého obyvatelstva. V něm se mimo jiné píše: „Tři vlády prozkoumaly tuto otázku po všech stránkách a uznaly, že německé obyvatelstvo nebo jeho složky, které zůstávají v Polsku, Československu a v Maďarsku, bude třeba odsunout do Německa. Jsou zajedno v tom, že jakýkoli odsun musí byt prováděn spořádaně a lidsky."

Podle autorky článku není pravdou, že sudetští Němci byli odsunuti převážně do sovětské okupační zóny, ale naopak tři čtvrtě jich bylo odsunuto do okupační zóny americké a britské, což by nebylo možné bez jejich aktivního souhlasu.

Česká Suverenita má hájit pravdu

Volfová však pokračuje a předestírá fakta, kterými vyvrací tvrzení historika. „Krystlík dále tvrdí, že z ostatních území nebyli Němci prakticky odsunuti a pouze připouští fakt, že například z Východního Pruska odešli Němci společně s ustupujícími jednotkami Wehrmachtu. Dovolím si připomenout, že ve Východním Prusku žilo před válkou 2,3 milionu obyvatel, kteří všichni utekli před postupující sovětskou armádou. Dobře věděli, že by s nimi nikdo neměl slitování, neboť zločiny, jichž se dopouštěli na ruském, polském a hlavně židovském obyvatelstvu nemají v dějinách obdoby," píše.

Celý článek Jany Volfové k dispozici ZDE.

Krystlík podle ní navíc zcela bagatelizuje skutečnost, že dnešní území Polska zahrnuje velikou část předválečného východního Německa a že na tomto dnes polském území žilo 14 milionů Němců, kterým byl vyvlastněn majetek a většina z nich byla odsunuta do okupačních spojeneckých zón.

„Proto říkám všem pánům Krystlíkům: Česká Suverenita je tu právě proto, aby tyhle vaše nehorázné lži, zjevně zaplacené přímo sudetoněmeckým landsmanšaftem, vždy vyvracela a hájila tak historickou pravdu, za kterou naši prarodiče a rodiče trpěli a umírali na popravištích a v koncentračních táborech," uzavírá předsedkyně zmíněné strany Jana Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…