Češi mají rádi mír. Průzkum odhaluje, jak moc

23.10.2015 13:19

Česko je desátou nejmírumilovnější zemí na světě. Vyplývá to z letošního žebříčku respektovaného Institutu pro ekonomiku a mír (IEP). Pomyslnou hitparádu mírumilovných států vede Island následovaný Dánskem a Rakouskem.

Češi mají rádi mír. Průzkum odhaluje, jak moc
Foto: pixabay.com
Popisek: Holubice míru - ilustrační foto

IEP hodnotí 162 států světa podle vlastního Globálního mírového indexu (GPI). Ten obsahuje 23 kritérií. Dají se rozdělit do tří skupin – jednak úroveň bezpečnosti ve společnosti, vzdálenost od válečných konfliktů a také míra militarizace společnosti.

„Svět je stále více rozdělený na země, které zažívají bezprecedentní míru bezpečí a prosperity, a ty, jež se propadají po spirále násilí a konfliktu,“ uvádí se ve zprávě, z níž citoval server Reflex.cz.

Celý text je ZDE

Česká republika si lehce polepšila. Loni zaujala v žebříčku IEP 11. místo, o rok dříve dokonce jen místo 14. Z okolních zemí je na tom lépe než ČR pouze již zmiňované Rakousko. Německo je na 16. místě, Polsko na 19. a Slovensko dokonce až na 23.

Naopak nejméně mírumilovnými státy jsou Sýrie, Irák a Afghánistán. Poměrně málo mírumilovné je také Rusko, která skončilo na 152. místě mezi KLDR a Nigérií.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…