Češi mají zájem o Sputnik, nechtějí čekat další měsíce

11.04.2021 10:56

O ruskou vakcínu Sputnik V projevují Češi překvapivý zájem, nechtějí čekat na očkování několik měsíců. Dubnový průzkumu agentury STEM/MARK pro MF DNES ukázal, že pokud by jí úřady udělily výjimku, nechalo by si ji píchnout téměř 47 % dotázaných, kteří dosud očkovací látku nedostali. Podrobnosti zveřejnil server iDNES.cz.

Češi mají zájem o Sputnik, nechtějí čekat další měsíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

O očkování ruskou látkou Sputnik mají zájem nejčastěji lidé starší 60 let. Naopak mezi mladými ve věku od 18 do 29 let je nejvíce těch, kteří by vakcínu nevyužili ani přesto, že by dostala od českých úřadů výjimku.

  • Původní zdroj ZDE

„Mezi nejčastější důvody, které odmítači ruské vakcíny Sputnik zmiňují, patří nedůvěra v účinnost a kvalitu této vakcíny, což zmiňuje 40 % lidí, dále pak požadavek na schválení vakcíny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), který uvedla čtvrtina lidí, a rovněž nedůvěra v Rusko, což zmínilo 22 % respondentů,“ uvádí Bohumil Hurda, analytik výzkumné agentury STEM/MARK.

Nedůvěra v rychlý vývoj vakcíny, která byla u jiných vakcín poměrně velkým tématem, je v případě Sputniku problém jen pro necelá 3 % odmítačů této vakcíny.

V šetření agentury STEM/MARK odpovídala tisícovka obyvatel ve věku od 18 do 75 let z celé republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…