Češi nejvíce věří Čaputové, nejvíce nedůvěry mají k Čong-unovi

19.12.2019 11:30

Mezi osobnostmi světové politiky je pro občany ČR nejdůvěryhodnější slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, které věří 54 procent lidí. Následují český prezident Miloš Zeman se 46 procenty a hlava Francie Emmanuel Macron se 34 procenty. Naopak nejvíce nedůvěřiví jsou Češi vůči severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a německé kancléřce Angele Merkelové. Z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že jim nedůvěřuje přibližně dvě třetiny lidí.

Češi nejvíce věří Čaputové, nejvíce nedůvěry mají k Čong-unovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

CVVM zahrnulo do výzkumu jak významné osobnosti světové politiky a aktéry významných událostí z poslední doby, tak některé nejvyšší ústavní činitele středoevropského regionu. S výjimkou prezidentky Čaputové byly ale podíly důvěry v tyto politiky nižší než jedna polovina a jen u Čaputové, maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa rakouských lidovců Sebastiana Kurze převažoval počet důvěřujících nad počtem nedůvěřujících. U slovenského premiéra Petera Pellegriniho a polského prezidenta Andrzeje Dudy byly jejich počty téměř vyrovnané, uvedli autoři průzkumu.

Českému prezidentovi Zemanovi vyjádřilo důvěru 46 procent veřejnosti proti 50 procentům lidí, kteří mu nedůvěřují.

U lídrů tří světových velmocí výrazně převažuje nedůvěra nad důvěrou. Merkelové nevěří 68 procent Čechů a 23 procent jí věří, americkému prezidentu Donaldu Trumpovi vyjádřilo nedůvěru 65 procent občanů a 23 procent důvěru, Putinovi nevěří 69 procent respondentů proti pětině lidí, kteří mu důvěřují.

Oproti loňskému průzkumu se mezi zmíněnými politiky změnilo hodnocení mimo jiné u Zemana, kterému ubylo o čtyři procentní body lidí, kteří mu důvěřují, a naopak mu o sedm bodů přibylo nedůvěřujících. O pět procentních bodů více nedůvěřujících hlasů od české veřejnosti získal také Pellegrini. Ostatní změny byly podle CVVM v rámci možné statistické chyby.

Průzkum CVVM se konal od 2. do 15. listopadu a zapojila se do něj tisícovka lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…