Češi nemají koule. Hanba jim, řekl Jiří X. Doležal. A pak mluvil o... výkalech

05.03.2019 13:27

X se sešlo s X. Luboš Xaver Veselý si do XTalk pozval reportéra, psychologa a publicistu Jiřího X. Doležala z Reflexu. Bavili se o Janu Palachovi a zda byl jeho čin sebevraždou či hrdinstvím. Podle Doležala padl student v boji za mobilizaci české společnosti. „Jan Palach nevěděl, že Češi na rozdíl od Vietnamců nemaj koule,“ srovnával jeho čin s jinými. A pak došlo na kálení u muslimů a gay porno.

Češi nemají koule. Hanba jim, řekl Jiří X. Doležal. A pak mluvil o... výkalech
Foto: Repro XTV
Popisek: Jiří X. Doležal na XTV

Veselý na začátek zařadil téma názoru na Jana Palacha, o kterého se prý oba dva přeli už na Frekvenci 1. Veselý uvedl, že dříve, možná nešťastně, prohlásil, že Palach nebyl úplně duševně zdravý a že každý, kdo spáchá sebevraždu nebo se sám poškozuje, tak ublíží mnoha lidem okolo. A kladl si otázku, co tím činem dosáhne. Uznal, že „obyčejní lidé“ asi světem nepohnou, ale to mu snad neukládá povinnost obdivovat sebevraždu. Během Veselého úvodu Doležal jen nesouhalsně vrtěl hlavou.

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí

„Vy máte jeden pořad, ve kterém kouříme. Nemyslíte, že jsme duševně nemocní?“ argumentoval na to Doležal. „Mně příjde, že člověk, který obětuje život za cigáro, je mnohem větší blázen než ten, kdo ho obětuje za vlast,“ přidal ještě Doležal. Veselý se snažil oponovat, že zabíjí spousta dalších věcí jako zplodiny, ale Doležal ho usadil argumentem, že kouření je zcela dobrovolné.

Druhý Doležalův argument byl, že Palach nespáchal sebevraždu, ale padl v boji. Veselý jen nevěřícně zíral a zeptal se, zda se baví o stejném člověku. „Je lépe přijmout smrt než žít v otroctví. Nezbývá-li v boji než zemřít, je třeba zemřít,“ citoval publicista židovský koncept a vyprávěl historku o židovských obráncích pevnosti, kteří se raději vzájemně pobili, než aby padli do otroctví. A přidal i příklad mnichů z Vietnamu, kde jejich sebeupálení dle Doležalova názoru vedlo ke změně režimu a ubití předchozího představitele davem. „To se stalo v roce 1963 a Jan Palach nevěděl, že Češi na rozdíl od Vietnamců nemaj koule,“ řekl natvrdo Doležal. Palach podle něj padl v boji, protože nechtěl zabíjet jiné lidi, odmítl přijmout otroctví a chtěl zmobilizovat národ.

„Proč se neupálíte?“ vypálil otázku Veselý. „Voni tu ještě nejsou. A Babiš mně za to nestojí,“ odpověděl mu reportér Reflexu. „Babiš je na tohle ještě málo,“ ujistil moderátora. „Já, jako, kdybych měl podobně jako Palach v jeho situaci zabíjet i sebe, tak by mě asi bylo bližší zabít sebe jako posledního,“ dořekl Jiří X. Doležal myšlenku. Veselý so ho pak jako psychologa ptal, zda věří „v čistotu myšlenky“ Palacha, že do činu šel naprosto psychicky zdravý. A na to Doležal odvětil, že Palach byl naprosto psychicky zdravý, jeho matka ho prý učila ve Všetatech na základní škole.

„To, že po Palachově činu ten národ prostě nepovstal, to je taková hanba, že se z toho budeme vzpamatovávat ještě sto let,“ komentoval novinář jeho čin a souhlasil s Václavem Havlem, že tím národ spáchal „morální sebevraždu“. Palacha přirovnal k výsadkářům, kteří jeho slovy popravili Reinharda Heydricha.

Pak zařadili veselejší téma. Doležal se svěřil, že se dlouho vykrucoval z otázky, zda je v Reflexu cenzura, protože mu tam dlouho zakazovali jeho oblíbené téma – kálení. „Jim se to prostě esteticky nelíbilo,“ vysvětlil novinář. „Situace se změnila. Já se domnívám, že jde o tržní tlak, ale vedení redakce pochopilo, že výkaly jsou téma, které táhne. A já bych chtěl poděkovat kolegovi Čestmíru Strakatému (moderátor ProstoruX), který k tomu hodně přispěl, protože ve svém pořadu prezentoval lékaře a měli tam velkej rozhovor vo fekálních bakteriích a mělo to úžasnou sledovanost,“ vyjádřil svou vděčnost Doležal a dodal, že pak byl vyslán zkoumat vyměšování aktivistů z Kliniky, což mělo taktéž obrovskou sledovanost.

Prý dříve chtěl psát o defekaci muslimů, ale teď už ne. Údajně i tato činnost je jejich náboženstvím regulována asi 10 příkazy. „Ano, v roce 2015 já jsem z toho měl extrémní strach. Ano, ta imigrace je velkej celoevropskej problém, do kterýho Česká republika nikdy nebude mít nic co mluvit. V České republice žádní muslimové nejsou,“ říká Doležal a dodal důvod, proč nechce tento článek napsat: „Já kdybych to napsal na web, tak pod tim bude 150 nenávistnejch výpadů proti muslimům, cyklistům, Romům, Židům, Ostravákům, já nevím komu všemu...“

A jako poslední přišla řeč na seriál Most! z produkce ČT. Doležal pravil, že na Mostecko jezdí dělat reportáže, takže se něj nepotřebuje dívat v televizi, kterou navíc nemá. Veselý se zeptal, zda tedy Most! patří na obrazovky televize. „To je jako kdybyste se měl ptal, co patří do gay porna. Nejsem uživatelem gay porna, nejsem uživatelem televize,“ zakončil rozhovor novinář a reportér Jiří X. Doležal.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…