Češi nezvládli dohled nad čerpáním peněz z EU. Ze všech zemí dopadli nejhůře

03.07.2013 8:12

Česko bylo v dohledu nad čerpáním peněz z evropských fondů vůbec nejhorší zemí Evropské unie. S odkazem na výroční zprávu Evropské komise za rok 2012 to dnes uvedl Český rozhlas - Radiožurnál.

Češi nezvládli dohled nad čerpáním peněz z EU. Ze všech zemí dopadli nejhůře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Dokument kritizuje činnost českého Ministerstva financí, které má na starosti kontrolu systému čerpání peněz v jednotlivých operačních programech. Tato kontrola v Česku jako v jediné zemi EU nefungovala. "U jednoho auditního orgánu (Česká republika) bylo zjištěno, že v podstatě nefunguje," stojí ve zprávě.

Ministerstvo financí přiznalo chyby

Podle EK je přitom činnost ministerstva klíčová. Z výroční zprávy vyplývá, že Ministerstvo financí nezvládlo dohlížet na pravidla čerpání a jeho audity v jednotlivých programech. V programech byly chyby a podvody, které měly většinou na svědomí příjemci dotací nebo ti, kteří je rozdělovali. Státní rozpočet kvůli tomu následně přišel o miliardy korun.

Ministerstvo financí dřívější chyby připustilo. Hlavním problémem podle něj bylo to, že čerpání dřív přímo kontrolovaly úřady, které zároveň peníze rozdělovaly, a ministerstvo tak mělo hlavně metodický dohled, uvedl dnes ČRo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…