Češi se bojí války. Tady jsou jasná čísla

11.08.2014 20:42

Skoro polovina Čechů se bojí, že některý z probíhajících válečných konfliktů by se mohl celosvětově rozšířit a zasáhl by i Českou republiku. Podle průzkumu agentury Median mají lidé největší strach ze situace na východě Ukrajiny.

Češi se bojí války. Tady jsou jasná čísla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předák setniny křičí: „Sláva Ukrajině.“

Celkem 46 procent respondentů se obává, že některý ze současných konfliktů se rozroste a zasáhne i ČR. Polovina Čechů se žádné takové hrozby nebojí, zbývající čtyři procenta pak nemají vyhraněný názor. Uvedl to průzkum pro Český rozhlas.

Nejrizikovější oblast je podle většiny lidí (86 procent) na východě Ukrajiny. Celkem 22 procent se obává rozšíření konfliktu v Afghánistánu, kde bojuje NATO s Tálibánem, a 18 procent respondentů se obává situace v Iráku. Rozšíření konfliktu v Gaze se bojí 16 procent dotázaných.

„Ta obava z nějakého širšího světového konfliktu, který by zasáhl i Česko, je hodně hnaná obavou z konfliktu na východní Ukrajině, do kterého se zapojuje NATO a Rusko, minimálně v symbolické, rétorické rovině,” uvedl Daniel Prokop z agentury Median.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…