Češi se do manželství nehrnou. Prý nemají peníze

16.06.2012 13:09

Počet sňatků v Česku neustále klesá. V roce 1995 si řeklo své ano 54 965 párů, vloni to bylo jenom přes 45 tisíc. Hlavním důvodem neustálého poklesu je prý nedostatek financí.

Češi se do manželství nehrnou. Prý nemají peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Deník Právo uvádí, že například na pořízení bytu o rozloze 70 metrů čtverečních vydělává Čech s průměrným příjmem, kdyby nejedl a neměl jiné výdaje, celých sedm let, avšak na průměrný plat nedosáhnou ani dvě třetiny zaměstnanců.

Drahé bydlení a nákladná výchova dětí

Dle výzkumu společnosti Deloitte si nejrychleji na srovnatelný byt vydělají v Evropě Dánové, a to za 2,4násobek svého ročního platu. Francouzi jsou na tom hůře než Češi a byt pořídí za 9,1násobek svém roční mzdy. Britové jsou na tom přibližně stejně jako Češi.

Drahé jsou i nájmy. V místech, kde je možné najít si práci, se pohybují kolem částky deseti tisíc korun měsíčně. Chuti uzavírat manželství brání prý i vysoká nezaměstnanost i velké výdaje na výchovu dětí. Náklady na jedno dítě od narození do dospělosti totiž přesahují dva miliony.

Současně ale vzrůstá počet lidí žijících „na hromádce“ - i z obav z nákladnosti a traumat z rozvodu. Přesto podle průzkumu CVVM nadále zůstává pevná rodina největší životní prioritou Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…