Češi se mají zle a ve zlepšení nevěří, ukázal průzkum

07.09.2013 20:20

Dvě třetiny Čechů hodnotí současnou ekonomickou situaci jako špatnou až velmi špatnou. Celkem 55 procent navíc očekává její další zhoršení. Ze středoevropského regionu hodnotí ekonomickou situaci nejlépe Poláci. Jako špatnou ji vidí 47 procent tamních obyvatel, čtrnáct procent Poláků ji naopak považuje za příznivou. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Češi se mají zle a ve zlepšení nevěří, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Dvoutřetinový podíl negativního hodnocení byl vedle České republiky i na Slovensku. V Maďarsku došlo oproti počátku roku k výraznému zlepšení, zastoupení negativně hodnotících tam kleslo na 55 procent. "Kromě Maďarska se od počátku roku zlepšilo hodnocení ekonomické situace na Slovensku, naopak v případe Polska došlo k určitému zhoršení," uvedlo CVVM ve své zprávě.

Ve zlepšení věří jen šest procent dotázaných

Maďaři jsou také nejvíce optimističtí v pohledu na budoucí ekonomický vývoj. Největší část tamních respondentů (44 procent) neočekává žádnou změnu. Navíc se již téměř vyrovnal poměr těch, kteří očekávají posun k lepšímu, či horšímu. Skupina pesimistů je nyní větší o šest procent.

Oproti tomu v České republice věří ve zlepšení jen šest procent respondentů. Zhruba třetina je přesvědčena, že ekonomická situace zůstane stejná, a 55 procent očekává zhoršení. O něco optimističtější jsou Slováci, kde v pozitivní vývoj věří 13 procent dotazovaných. Zhoršení očekává 39 procent Slováků. V Polsku převažuje podíl těch, kteří nepočítají s žádnou změnou.

"Očekávání vývoje ekonomické situace se od počátku roku zřetelně zlepšila v Maďarsku a v menší míře i na Slovensku, v ČR a v Polsku nedošlo ke statisticky významnému posunu," komentuje zjištěná data CVVM.

Pozitivní Poláci

Neutrálně až dobře hodnotí Češi aktuální materiální životní podmínky svých domácností. Pozitivní vyjádření na tuto otázku uvedla více než třetina, naopak podíl negativního hodnocení činil lehce přes pětinu. Ještě pozitivněji se na situaci svých rodin dívají Poláci, dvě pětiny z nich ji hodnotí jako dobrou až velmi dobrou. Na Slovensku na rozdíl od let 2007 až 2010 převažuje negativní hodnocení. Tradičně nejhůře hodnotí situaci svých domácností Maďaři, i když od počátku roku u nich došlo k výraznému zlepšení.

V pohledu na další vývoj situace svých domácností většina Středoevropanů neočekává výraznější změnu. "Relativně nejskeptičtěji na nejbližší vývoj materiálních životních podmínek vlastních domácností pohlížejí i přes výrazné zlepšení oproti lednu tohoto roku dotázaní v České republice. Ve všech zemích jsou pak aktuální očekávání výrazně lepší než na počátku roku 2012," dodává CVVM.

To tento výzkum provedlo v červnu letošního roku, dotazováno bylo 1023 respondentů starších 15 let. Výsledky z dalších zemí byly shromážděny ve spolupráci s partnerskými organizacemi ze skupiny CEORG (Central European Opinion Research Group).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…