Češi se odklánějí od svobody, hlásí znepokojený Pirát Bartoš. Chce to změnit

19.03.2017 8:00

Česko nesměřuje k liberální společnosti, kde si lidé důvěřují a kde panují občanské svobody. Piráti chtějí ve volbách uspět, aby tento trend změnili, řekl dnes ČTK předseda České pirátské strany Ivan Bartoš na jejím celostátním fóru.

Češi se odklánějí od svobody, hlásí znepokojený Pirát Bartoš. Chce to změnit
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Cíl získat ve volbách deset procent hlasů je podle něj sice ambiciózní, ale vychází z reálného volebního potenciálu. Piráti pouze musejí lépe než v minulosti oslovit své možné voliče.

„Situace, co se týče pohody člověka, občanských svobod a povinností, je v České republice stále horší a horší. A nevidí to jenom podnikatelé, kteří se bojí, kdy přiletí nějaká pokuta, že někde něco opomenuli. Všechno je kontrolováno, zvýšily se pokuty v přestupkovém zákoně za rušení nočního klidu,“ řekl Bartoš. „V České republice se nežije lidem lépe, nesměřujeme k liberální společnosti, kde si navzájem důvěřujeme. A může za to každá strana, která je v Poslanecké sněmovně, i když zrovna není ve vládě,“ dodal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Pokud teď někdo v těchhle volbách neřekne stop a nepustí tam kritiky, kteří se nebojí ukazovat, že král je nahý, a aktivně navrhovat změny, což děláme i z opozičních lavic, tak se ta republika dost řítí do záhuby, co se týče občanských svobod,“ uvedl Bartoš.

My jsme se nesoustředili na marketing

Piráti podle něj chtějí lidem usnadňovat život v informační společnosti, která je v Česku realitou. „Vycházíme z našeho programu, a to je svoboda člověka, právo na informace, právo na soukromí,“ řekl.

Na celostátním sněmu mluvil o cíli dosáhnout v podzimních sněmovních volbách deset procent hlasů. „Cíl to rozhodně ambiciózní je. Ale když se podíváte na historii a vývoj pirátské strany za osm let, tak my jsme každé volby získali víc procent,“ řekl Bartoš. Připomněl také průzkum České televize po loňských krajských volbách, v nichž deset procent nevoličů uvedlo, že kdyby k volbám šli, hlasovali by pro Piráty.

V kampani bude tedy nutné tyto nevoliče oslovit. „My jsme se nesoustředili na marketing. My jsme přesvědčeni, že normálně dobrý výrobek nebo dobrá práce se prodává sama a člověk musí víc dělat, než o tom povídat. Ale lidi nemají čas si to sami hledat, my jsme jim nešli příliš naproti. A chceme to teď změnit,“ řekl.

Strana se chce v kampani soustředit na představení toho, co už její zástupci dělají na komunální úrovni. „Chceme se soustředit hodně na komunikaci, ale ne nějakých líbivých hesel. Chceme ukazovat, co skutečně děláme, jaké možnosti jsou pro Českou republiku, když nás lidi do parlamentu pošlou,“ řekl Bartoš.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…