Češi si dnes připomenou svého patrona svatého Václava

28.09.2015 6:29

Lidé v Česku si dnes připomenou jednoho z patronů země, svatého Václava, od jehož násilné smrti dnes uplyne 1080 let. Mezi pietními, církevními i kulturními akcemi bude hlavní opět Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi s tradiční mší.Pouť má podle církve připomenout současnou krizi i naději. Dnešní Den české státnosti je již 15 let státním svátkem.

Češi si dnes připomenou svého patrona svatého Václava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník svatého Václava na Václavském náměstí

Hlavním celebrantem poutní mše svaté, která začíná v 10:00 na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, bude plzeňský biskup František Radkovský, kazatelem pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Po skončení bohoslužby bude v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava až do 16:50 vystavena lebka sv. Václava, kterou budou střežit duchovní a členové Hradní stráže. Od 13:00 následuje na Mariánském náměstí hudební a divadelní program. Město Stará Boleslav očekává kolem 3000 návštěvníků.

Poutní slavnost při příležitosti svátku sv. Václava každoročně připomíná některé z témat, které rezonují společností. Prvním letošním bude situace s uprchlíky v Evropě, k níž se nedávno vyjádřil i papež František, když vyzval katolické farnosti, aby přijaly jednu uprchlickou rodinu jako gesto solidarity. Reagovala na ni i česká katolická církev a ve čtvrtek spustila databázi, která shromažďuje nabídky pomoci migrantům.

Skutečnost, že Charita ČR dlouhodobě spolupracuje při pomoci uprchlíkům doma i ve světě, dnes připomene i fakt, že obětní dary ponesou během poutní mše právě migranti.

Dalším, na co chce pouť upozornit, je krize na Ukrajině, která se nyní dostala poněkud do pozadí. Do Staré Boleslavi dorazí vysocí představitelé pravoslavné církve z několika ukrajinských oblastí. V kryptě při večerní modlitbě církve zazní staroslověnština, což má připomenout jednak původ Palladia a zároveň skutečnost, že úcta ke sv. Václavu je již v nejstarších dobách doložena nejen na Slovensku, ale i v Bělorusku a na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…