Češi si dnes začnou vybírat svých 21 europoslanců

23.05.2014 6:18

Češi si dnes začnou vybírat svých 21 europoslanců. Volební místnosti, jichž je téměř 14 800, se kvůli tomu otevřou dvě hodiny po poledni. Mezi první voliče budou tradičně patřit mnozí volební lídři a předsedové parlamentních stran. Hlasovací lístek odevzdá rovněž prezident Miloš Zeman.

Češi si dnes začnou vybírat svých 21 europoslanců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Ani on by si při cestě do volební místnosti neměl zapomenout občanský průkaz nebo cestovní pas k prokázání totožnosti. Náhradní hlasovací lístky v případě potřeby získá od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku může dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přál. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky.

Volby v celé EU trvají od čtvrtka do neděle

Z unijní osmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se dokončí česká část eurovoleb a hlasovat se bude také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli.

Na dvou místech ČR spojili eurovolby s referendem o místních záležitostech. Obyvatelé Hrobčic na Teplicku budou rozhodovat o tom, zda má jejich obec koupit areál bývalého uprchlického tábora v Červeném Újezdu. Obyvatelé Prahy 7 budou zase rozhodovat o tom, zda se má na území této části hlavního města zakázat hazard, nebo alespoň snížit počet heren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…