Češi si sami ze sebe dělají legraci, píší o nás v cizině kvůli přejmenování republiky

19.04.2016 8:18

Zpráva o tom, že Česká republika dostane nové, kratší a údajně jednodušeji vyslovitelné jméno, překvapila její obyvatele stejně tak, jako překvapila zbytek světa, píše britský Guardian a hovoří o nedostatku respektu politických elit vůči občanům země.

Češi si sami ze sebe dělají legraci, píší o nás v cizině kvůli přejmenování republiky
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

„Člověk by si myslel, že tak důležité rozhodnutí bude učiněno na základě široké veřejné diskuse (jen si vzpomeňte na dlouhý a nesmírně komplikovaný proces, kterým procházel Nový Zéland v době, kdy se v zemi pokoušeli o změnu podoby své vlajky) – to je ovšem velmi daleko od reality,“ píší Britové.

Ve svém článku se autor opírá o výzkum provedený Mladou Frontou Dnes v roce 2013, v rámci kterého se 16 845 respondentů vyjádřilo proti návrhu nového jména země. Pro návrh v té době bylo jen 6160 dotázaných. „Fakt, že se politici domnívají, že mohou jen tak prosadit svoji vůli bez ohledu na názor občanů dokazuje, jak málo respektu k nim mají,“ píše Guardian.

Současná situace je připodobněna k rozpadu Československa. „Odehrálo se to bez referenda, které bylo vyžadováno v petici, již podepsalo více než milion Čechů a Slováků.“ Rozdělením původního svazku dvou zemí tak údajně došlo k „porušení československé ústavy a bylo to prosazeno bez jakéhokoli ohledu na obyvatele obou zemí“.

Důvodem, že i toto rozhodnutí přijali obyvatelé České republiky s jistou dávkou humoru, je dle autora „hluboce zakořeněná tradice Čechů nebrat sami sebe vážně“. Přesto existuje mnoho lidí – údajně i mezi těmi, kdo se změnou jména souhlasí – kteří vnímají velmi negativně to, jak „vláda při svém rozhodnutí znovu ignorovala veřejné mínění“. Nejhorší je prý ovšem, že nová podoba jména nevzešla ze závěru debat nějaké expertní komise – „jedinými lidmi, se kterými se o tom politici bavili, byli lidé z marketingu, kteří se domnívají, že jednoslovné označení zemi lépe prodá“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…