Češi „smrdí“. Nekadit. Já, prezident? Zatím ne, jsem moc mladý. Chci generála Pavla. Diplomat Kolář zesměšnil Klause

17.11.2019 6:58

Bývalý velvyslanec ve Švédsku, v Rusku či v USA Petr Kolář má za to, že za časů prezidenta Václava Havla byl o naši zemi ve světě zájem, byli jsme dáváni za příklad státu, který prošel úspěšnou transformací. Zato dnes jsme prý vnímáni jako příbuzní, kteří přišli na návštěvu, ale smrdí a... Kolář však doufá, že by tento nepěkný obraz mohl změnit generál Pavel, pokud se stane prezidentem. Vyjádřil se i na adresu Václava Klause. Velmi kriticky.

Češi „smrdí“. Nekadit. Já, prezident? Zatím ne, jsem moc mladý. Chci generála Pavla. Diplomat Kolář zesměšnil Klause
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Někdejší český vyslanec ve Spojených státech a v Rusku Petr Kolář, otec současného starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta. Ačkoli je do další volby ještě daleko, prezidentovi Miloši Zemanovi oficiálně končí mandát až v březnu 2023, Kolář již teď v boji o Hrad jednoznačně podpořil generála Petra Pavla. Vysvětlil také proč.

Anketa

Má předseda ÚS Pavel Rychetský vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 28047 lidí

Z popularity posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla česká diplomacie profitovala. Tehdy byla sametová revoluce brána jako ideální příklad pro revoluce na Kubě nebo v Íránů. Prezident Havel podle Koláře jednak pronášel důležité věty a formuloval velké myšlenky, ale také působil roztomile. „Jako medvídek,“ popsal prezidenta Kolář.

Zato dnes jsme prý vnímání jak o hosté, kterého si pustíte domů na návštěvu a teď nevíte, jak mu říct, že trochu smrdí. „Takový ten příbuzný, co jste si ho pustili domů a teď nevíte, jak mu říct, že už by si měl vyměnit ponožky a nekadit vprostřed místnosti na koberec a tak,“ popsal momentální obraz České republiky ve světě Kolář.

Někdejší diplomat doufá, že by se tento obraz mohl změnit, pokud se českým prezidentem stane generál Petr Pavel.

„Přispět k tomu, abychom měli prezidenta, za kterého se já nebudu muset stydět. ... Já vím o člověku, kterého bych moc rád viděl na Hradě. Já jsem se ho ale nezeptal, jestli to můžu říkat a on je to paragán, tak aby mě pak nepodřízl. Já mám přítele, který se jmenuje Petr Pavel, je to generál ve výslužbě a my spolu teď dost často putujeme po vlastech českých,“ pravil Kolář, kterému by prý nevadilo ani to, že Pavel býval členem komunistické strany. „Mám rád napravené hříšníky, jsou nejvíc motivovaní. I když se říká, že bývalý komunista je jako bývalý černoch,“ smál se Petr Kolář s tím, že generál Pavel byl zvolen v tajné volbě nejvyšším vojákem NATO, takže ukázal, že je napraveným hříšníkem, který si to odpracoval v demokratických poměrech.

Sám kandidovat nehodlá, neboť se na to zatím cítí moc mladý.

Prozatím ale stále patříme do západního kulturního okruhu a Kolář doufá, že to také tak zůstane. Pokud však chceme zůstat součástí tohoto kulturního okruhu, měli bychom se naučit, že si nemůžeme jenom brát, ale v případě krize musíme umět pomoct druhým.

„Svoboda je skutečně hlavně odpovědnost a pro řadu lidí to bylo břímě. A dodnes je. Pro řadu lidí je pohodlnější, když někdo přijde a řekne, že to za ně zařídí, že jim dá klid na práci,“ zdůraznil Kolář.

Pár slov poznamenal také na konto druhého českého prezidenta Václava Klause. Dnes už spolu prý nejsou v kontaktu, protože má ke Klausovi velké výhrady. „Naposledy, když jsme se potkali, tak mával rukama směrem ke mně a volal ‚válečný štváč‘,“ parodoval Klause exdiplomat. „Výhrady mé jsou také, že nerozumím tomu, jak se z takového liberálního ekonoma a obdivovatele Margaret Thatcherové mohl stát tváří Alternativy pro Německo,“ vysvětloval své výhrady Kolář.

Vedle toho Klausovi vyčítá, že místo toho, aby si dal tu práci a identifikoval opravdová rizika pro Česko, sám si zvláštně hledá nepřítele. „Nejvíc teď bojuje, pokud vím, s Gretou (Thunbergovou),“ kroutil hlavou Kolář.  

„Pro mě jsou ty hrozby formulované jinak – putinismus, lidová Čína, militantní islamismus a hlavně ten nepřítel v nás,  ta naše vlastní nejistota a ti trojští koně, kteří tady jsou,“ zaznělo z úst Petra Koláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…