Češi unesení v Libanonu: Nové informace

20.07.2015 7:51

S novými informacemi o případu pětice Čechů, kteří minulou sobotu zmizeli ve východním Libanonu, přicházejí dnešní české deníky.

Češi unesení v Libanonu: Nové informace
Foto: Česká televize
Popisek: Břetislav Tureček

Podle Lidových novin může být vodítkem k případu zmizelý řidič stříbrného vozu, kterým pětice cestovala. Saíb Munír Taán je prý podle libanonského rádia Voice of Lebanon bratrem Alího Fajáda, jenž byl loni v dubnu spolu s dalšími dvěma muži v Praze zatčen. Čeká na vyhoštění do USA, kde je stíhán kvůli kauze, při níž se nechal oklamat americkými agenty. Ti předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojici hrozí v USA doživotí. Objevily se spekulace, že ozbrojenci unesli Čechy ve snaze vyměnit je za Fajáda. Jeho právníci ale jakoukoliv spojitost se zmizením odmítají.

Pokud únos s případem Fajáda souvisí, rodinný klan se postará, aby celá věc zůstala utajena

Odborník na Blízký východ, Břetislav Tureček, který býval v minulosti zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu v této oblasti, listu řekl, že pokud by zmizení Čechů s případem Fajáda souviselo, tak by Češi byli odvezeni na takové území v Libanonu, kde má jeho rodina silné vazby a kde široký klan zajistí, že to „nevyplave“ na povrch. „Chci připomenout případ estonských cyklistů, také v údolí Bikáa, kdy byla unesena celá skupina cyklistů a byla zadržována čtyři měsíce. A nevědělo se o nich nic,“ podotkl Tureček.

Estonští cyklisté byli v březnu 2011 zadržováni 113 dnů, než je osvobodily libanonské ozbrojené složky. Podle Turečka je libanonská armáda dobře vyzbrojená a vycvičená. Prý se o to postaraly jak USA, tak Francie.

Naletěli nastrčeným agentům USA

Mladá fronta Dnes přináší podrobnosti o případu, kvůli kterému je v české vazbě nejen Alí Fajád, ale i dva muži z Pobřeží slonoviny Faouzi Jáber a Chálid Marabi. Když v dubnu loňského roku jednali s agenty americké protidrogové policie DEA, kteří předstírali, že patří ke kolumbijské levicové gerile FARC, šlo o obchod, při němž by se za peníze z prodeje kokainu dovezly z Ukrajiny zbraně. Hodnota obchodu měla být 160 milionů dolarů.

Okamžitě poté, co zmíněná trojice skončila v poutech, požádali Američané o její vydání. To pražský městský soud letos v dubnu posvětil. „Uvěřil zárukám Spojených států, že podezřelí nebudou ve vězení podrobeni mučení,“ uvedl list s tím, že tito muži, kterým hrozí doživotí, se odvolali a vrchní soud původní verdikt zrušil. Obhájci poukazovali například na to, že USA mohou muže zavřít do časově neomezené samovazby.

Motiv je záhadou

List s odvoláním na zdroj z bezpečnostní komunity také uvádí, že motiv případného únosu je záhadou. Zatčenému Libanonci by to totiž nepomohlo, protože případ v Praze se pro něj vyvíjel celkem dobře. Deník také přináší bližší podrobnosti o zmizelých Češích. Má jít o dvojici televizních reportérů jihočeské regionální televize, překladatele a dalšího, dosud neznámého muže.

Podle listu se tento případ liší od případu v Libyi uneseného kuchaře Pavla H. „České ministerstvo zahraničí a tajné služby totiž mají v Libanonu o dost lepší kontakty,“ podotkl.

Podle jeho informací už do Bejrútu dorazil zástupce českého ministerstva zahraničí, který má komunikaci mezi oběma zeměmi ohledně tohoto případu urychlit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…