Češi v budoucnost sjednocené Evropy nevěří. Jen třetina ano

30.04.2012 19:30

Češi v budoucnost sjednocené Evropy moc nevěří. Ukázal to průzkum CVVM. V to, že projekt má budoucnost, věří jen třetina dotázaných. Odpovědi se však výrazně různí podle míry dosaženého vzdělání a podle věku.

Češi v budoucnost sjednocené Evropy nevěří. Jen třetina ano
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se ptalo svých respondentů, zdali věří v budoucnost sjednocené Evropy. Češi jsou ale podle výsledků spíše skeptičtí. Ve sjednocenou Evropu věří jen 35 procent obyvatel, naopak 52 procent v ni nevěří. Zbývajících 13 procent odpovědělo, že neví.

Odpovědi se však výrazně lišily podle míry vzdělání respondentů. Vysokoškolsky vzdělaní projektu věří více než ostatní (ze 45 procent), naopak nejvíce skeptičtí jsou lidé se středním vzděláním bez maturity (28 procent).

Podobně jsou rozděleni respondenti i podle věku – 47 procent mladých (tedy ve věku 15 až 29 let) ve sjednocenou Evropu věří. Podobně se čísla liší také u pravicových a levicových voličů (ti věří méně).

Názor na posilování integrace však už není tak jednoznačný. Celkem 19 procent lidí podporuje další posilování integrace, naopak 23 procent by integraci oslabovalo. Dvě pětiny dotazovaných schvalují takovou míru integrace, jaká je nyní.

Průzkum zkoumal i názor na zapojení České republiky. "Názor na míru budoucího zapojení ČR do Evropské unie je úzce propojený s názorem na budoucí integraci EU jako celku, ale také s důvěrou v budoucnost evropského projektu obecně,“ uvádí průzkum. 22 procent lidí podporuje větší zapojení Česka, 24 procent je proti a opět dvě pětiny respondentů by současnou situaci zachovaly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…