Češi zadržení v Turecku chtěli v Sýrii pomáhat Kurdům

17.11.2016 14:07

Čech Miroslav Farkas, obviněný v Turecku z příslušnosti k teroristické organizaci, v minulosti tvrdil, že chce v kurdských oblastech Sýrie pomáhat hlavně dětem. Uvedl to před časem v rozhovoru poskytnutém serveru Echo24.cz. Češka Markéta Všelichová, kterou turecké úřady zadržely a obvinily spolu s Farkasem, v rozhovoru poskytnutém v létě iDNES.cz prohlásila, že do severní Sýrie ji zavedla nejprve zvědavost, následně se rozhodla lidem na místě pomáhat.

Češi zadržení v Turecku chtěli v Sýrii pomáhat Kurdům
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová dnes ČTK řekla, že Farkas a Všelichová byli zadrženi při pokusu o přechod hranice z Turecka do Iráku. Turecký server Daily Sabah předtím informoval, že Češi byli zadrženi při pokusu o překročení hranice ze Sýrie. Turecká provincie Şirnak sousedí se Sýrií i s Irákem.

Farkas podle dřívější zprávy Echo24.cz založil před rokem humanitární organizaci na pomoc kurdským dětem na severu Sýrie a vložil do ní výtěžek z prodeje svého majetku. Před tehdy chystaným odjezdem do Sýrie prý počítal s tím, že se nemusí do vlasti vrátit. „Pomáhat na místě chci nejvíce dětem, a to především ve vesnicích, které jsou osvobozené kurdskými silami,“ uvedl Farkas.

Na svém facebookovém účtu Farkas minulý týden ve středu napsal, že se chystá do Rojavy, což je označení pro Kurdy ovládané oblasti na severu Sýrie.

Všelichová letos v srpnu v rozhovoru s iDNES.cz řekla, že se v Sýrii účastnila dobývání některých vesnic obsazených Islámským státem (IS). „Fascinoval mě boj Kurdů za svobodu, tak jsem o tom přečetla hodně knížek a článků a nakonec se tam jela podívat,“ zdůvodnila v rozhovoru své rozhodnutí vydat se do Sýrie. O situaci v kurdských oblastech na severu Sýrie se chystala natočit i dokument.

Postihu za dobrovolnictví v ozbrojených jednotkách se Češka neobávala. V rozhovoru s Lidovými novinami řekla, že kurdské jednotky nejsou ozbrojenou silou uznaného státu a podle jejích informací členství v nich není v rozporu s českými zákony.

Server iDNES.cz v srpnu napsal, že Všelichová do Sýrie, do Turecka a do Iráku za poslední dva roky vycestovala celkem čtyřikrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…