Češi zůstávají u rodičů déle, založení rodiny stále víc odkládají

09.04.2014 12:25

Mladí Češi a Češky zůstávají u rodičů déle než dřív. Založení rodiny odkládají do stále pozdějšího věku. Přibývá sňatků s větším věkovým rozdílem snoubenců i těch, kde je starší nevěsta než ženich. Roste také podíl manželství, kde má muž nižší vzdělání než jeho žena. Ukázala to rodinná statistika Českého statistického úřadu. Výsledky dnes představila analytička Iva Kohoutová.

Češi zůstávají u rodičů déle, založení rodiny stále víc odkládají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár krmící labutě

„Dochází k odkládání zakládání rodiny, ne k odmítání rodinného života. Přetrvává model rodiny se dvěma dětmi," upřesnila Kohoutová.

Mladí zůstávají déle u rodičů. Před dvěma desetiletími u nich žilo 15 procent žen a zhruba třetina mužů od 25 do 29 let, loni už to bylo 31 procent žen a téměř polovina mužů.

Přibývá i nesezdaných párů. Soužití „bez papíru" berou lidé podle statistiků spíš ale jako mezistupeň před manželstvím. Pokud se do takového svazku narodí děti, často se poté lidé vezmou.

Podle Kohoutové negativním jevem porevolučního vývoje byl růst rozvodovosti. Víc chlapců a děvčat tak vyrůstalo jen s jedním rodičem. Trend se před šesti lety zastavil.

I když si v Česku muži nejčastěji berou mladší partnerku, postupně přibývá svateb se starší nevěstou a mladším ženichem. Více je dvojic, kde je větší než desetiletý věkový rozdíl.

Víc než polovinu sňatků uzavírají v Česku lidé se stejným vzděláním. Zvedá se ale podíl svateb, kdy ženich má nižší vzdělání než nevěsta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…