Česká delegace zadržovaná v Rusku už může pokračovat v cestě

22.10.2015 12:11

Česká delegace v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem může pokračovat v cestě z Moskvy do Uljanovska, kde má odhalit památník padlým československým legionářům. ČTK to oznámil dnes před 12:00 SELČ v SMS Gazdík. Pracovníci letiště Šeremeťjevo několik hodin bránili odletu českého armádního speciálu.

Česká delegace zadržovaná v Rusku už může pokračovat v cestě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Do řešení incidentu se zapojila mimo jiné Poslanecká sněmovna, české velvyslanectví v Moskvě a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, vyrozuměn o události byl také český prezident Miloš Zeman.

Gazdík stále neví, proč byli Češi zadržováni

„Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole,“ uvedl Gazdík. Poté podle něj delegaci odmítla pustit zpět do letadla, její členové museli na letišti čekat několik hodin. „Nerozumíme tomu,“ prohlásil dopoledne Gazdík. Poté, co byl nástup do letadla opět povolen, řekl, že o důvodech stále neví nic dalšího.

„Mělo to být mezipřistání, aby přistoupili zástupci české ambasády v Moskvě,“ řekl Gazdík. Dodal, že doklady měli členové delegace u sebe a ve vstupu do letadla jim bránili civilní zaměstnanci letiště.

Zasluhovalo by to ostrou diplomatickou nótu ruské straně

„Jediným sděleným oficiálním důvodem je to, že je nás více, než nás přiletělo. Lidé (z české ambasády) ale prošli bezpečnostní i pasovou kontrolou,“ dodal Gazdík. Události na letišti považuje za vážný incident, který by zasluhoval ostrou diplomatickou nótu ruské straně.

O záležitosti Gazdík hovořil i s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. Ten v rozhovoru s Českou televizí řekl, že doufá, že se věc vyjasní jako nedorozumění. O nedorozumění hovořilo i české ministerstvo zahraničí.

Podle Rusů jde prý o nešťastné nedorozumění

"Podle v tuto chvíli dostupných informací považuje ruská strana celou situaci za nešťastné nedorozumění," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Hamáček dále řekl, že neví o žádném možném problému v česko-ruských vztazích, který by s dnešním zadržováním letu souvisel. Přesto se spekuluje, že by za incidentem mohly být politické důvody, nikdo to však oficiálně nepotvrdil.

Hamáček také řekl, že let byl řádně ohlášen a povolen. Kvůli incidentu telefonicky hovořil s ruskou ambasádou v Praze, aby vyjádřil znepokojení a požádal o tlumočení tohoto stanoviska do Moskvy. Informoval rovněž kancelář českého prezidenta Miloše Zemana.

Zeman se bude záležitostí zabývat po návratu z Terezína

Prezidentův mluvčí Ovčáček sdělil, že Zeman se bude situaci podrobněji věnovat po návratu z návštěvy Terezína. Hlava státu podle Ovčáčka nejdříve potřebuje získat podrobnější informace.

Hamáček označil ruský postup za vysoce nestandardní a prohlásil, že si nepamatuje, že by v minulosti někdo zpochybňoval možnost speciálu české armády přepravovat české občany.

Česká delegace, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, chce odhalit památníky v Uljanovsku a Syzrani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…