Česká diplomacie si pozvala ukrajinského ambasadora

29.01.2014 12:18

Čeští diplomaté si ve středu pozvali ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu sdělili znepokojení nad pokračujícími provokacemi a brutálním zastrašováním a únosy v jeho zemi. S ambasadorem se setkal ředitel sekce evropských zemí Ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst, sdělilo ČTK ministerstvo. Ve středu má s velvyslancem schůzku také šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Česká diplomacie si pozvala ukrajinského ambasadora
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Velvyslanec Zajčuk podle ministerstva vyjádřil přesvědčení, že pachatelé všech trestných činů, byť by byli z řad policejních jednotek, nezůstanou nepotrestáni a zdůraznil, že ukrajinské vedení má zájem o nenásilné vyřešení současné situace.

Česko znepokojuje brutální zastrašování a únosy aktivistů na Ukrajině

Protivládní demonstrace, které se v poslední době vyostřily a přinesly i mrtvé, začaly na Ukrajině poté, co země loni odmítla asociační dohodu s EU.

Kurfürst velvyslanci sdělil, že diplomacii znepokojují mimo jiné pokračující provokace a brutální zastrašování včetně řady případů únosů nenásilných občanských aktivistů v Kyjevě a dalších městech.

„Ohradil se také proti pokusům některých oficiálních představitelů Ukrajiny svalovat vinu za násilnosti v této zemi na země Evropské unie a USA," uvedlo ministerstvo.

Výjimečný stav by mohl vést k eskalaci napětí

Česká diplomacie zdůraznila připravenost pomoci ukrajinské vládě navázat skutečný dialog se zástupci občanské společnosti a přispět k vyřešení současné hluboké a nebezpečné politické krize v zemi. Varovala též před možností zavedení výjimečného stavu v zemi, což by mohlo vyústit v další eskalaci napětí.

Na Ministerstvo zahraničních věcí přišel velvyslanec v den, kdy se bude v Budapešti konat narychlo svolaný summit V4, jehož se zúčastní nový český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj musejí čtyři středoevropské státy V4, tedy ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko, postoj k dění na Ukrajině koordinovat. Na Ukrajině pod tlakem událostí rezignovala vláda. Ukrajinský parlament jedná o ústupcích opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…