Česká ekonomika je na dně. Je to horší, než se čekalo

29.06.2013 21:31

Český statistický úřad revidoval svá data o vývoji hrubého domácího produktu. Mezičtvrtletně tak klesl o 1,3 procenta a meziročně o 2,4 procenta, uvádí server E15.cz. Původní čísla přitom hovořila o poklesu o 1,1 procenta, respektive o 2,2 procenta.

Česká ekonomika je na dně. Je to horší, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Revize národních účtů prohloubila recesi v české ekonomice, nemění ale její celkový obrázek. K přehodnocení HDP nedošlo vlivem snížení vykazované domácí aktivity ekonomických subjektů, ale zvýšením v odhadu produkce, která byla vyvezena a z které tudíž neplynou do české ekonomiky daně,“ řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Výraznější obrat zatím nečekejme

Ani podle analytika ČSOB Petra Dufka revize dat nezměnila celkový obraz hospodářství. „Nejnovější čísla nemění náš pohled na vývoj české ekonomiky, která prožívá nejdelší recesi v historii. Nacházíme se stále u dna, a i když jsou vidět první známky oživení, jsou zatím jen nejisté. Vyšší průmyslové zakázky, lepší nálada výrobních firem kontrastuje s klesajícím výkonem stavebnictví a některých služeb. Nemluvě o pozitivním obratu spotřeby, která byla o něco málo silnější než v závěru loňského roku.“

O změně k lepšímu zatím nelze hovořit ani podle ekonoma Patria Finance Davida Marka. „Za pokračování recese byl především pokles zásob. Pozitivním bodem je naopak obrat domácí poptávky. Nicméně z jedné sady čísel by bylo předčasné tvrdit, že dochází k obratu. Prozatím dostupná ekonomická data ukazují, že česká ekonomika skáče po dně recese,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…