Česká ekonomika letos podle prognózy EK poroste o 2,5 %

04.11.2014 11:38

Česká ekonomika letos podle podzimní prognózy Evropské komise poroste o 2,5 procenta. Pro roky 2015 a 2016 komise předpokládá růst hrubého domácího produktu o 2,7 procenta. Deficit veřejných financí by měl podle komise zůstat bezpečně pod třemi procenty, letos na úrovni 1,4 procenta, v příštím roce 2,1 procenta a v roce 2016 1,7 procenta. Ekonomická obnova Česka podle komise posiluje a rozšiřuje se především díky investicím a domácí spotřebě.

Česká ekonomika letos podle prognózy EK poroste o 2,5 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V celé Evropské unii i v eurozóně předpokládá Evropská komise letos jen slabý hospodářský růst o 1,3 a 0,8 procenta hrubého domácího produktu. Plyne to z pravidelné podzimní makroekonomické prognózy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Příští rok by mělo nastat pomalé zvýšení na hodnoty 1,5 procenta pro EU jako celek a 1,1 procenta pro země platící společnou měnou.

Hospodářské oživení, které začalo loni ve druhém čtvrtletí, je tak podle komise stále nejisté a ekonomická dynamika je v mnoha členských zemích nadále nízká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…