Česká ekonomika loni mohutně zabrala. Růst má pokračovat, dodávají analytici

15.02.2014 8:17

Česká ekonomika koncem roku zabrala, rostla nejrychleji za sedm let. Hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 vzrostl meziročně o 0,8 procenta, proti třetímu čtvrtletí dokonce o 1,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Růst by měl pokračovat.

Česká ekonomika loni mohutně zabrala. Růst má pokračovat, dodávají analytici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Překvapivě pozitivní údaje o růstu ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí podle analytiků oslovených ČTK dávají velikou naději, že letošní celoroční růst HDP překročí dvě procenta. Ekonomice pomůže oživení v Evropě i devizové intervence ČNB, soudí analytici.

Hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně stoupl o 1,6 procenta a meziročně o 0,8 procenta, což je výrazně nad odhady ekonomů. Analytici upozornili, že takových výsledků ekonomika dosahovala před krizí. K meziročnímu i mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěl především vývoj spotřební daně z tabákových výrobků a alkoholu, uvedl ČSÚ. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 1,1 procenta.

Český růst nejrychlejší v Evropě

„Česká ekonomika koncem roku výrazně šlápla na plyn a mezičtvrtletně jela nejvyšší rychlostí od roku 2007. Vrátila se tedy do procesu dohánění svých vyspělejších sousedů," uvedl analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek. Výkon ekonomiky z přelomu roku dal podle Sobíška dobrý základ tomu, aby letošní růst překročil dvě procenta.

Hlavní ekonom Ery Jan Bureš upozornil že oživení zrychlilo ke konci roku nejen v ČR ale i v Evropě. Německá ekonomika mezičtvrtletně rostla o 0,4 procenta, francouzská o 0,3 procenta, Slovensko rostlo o 0,4 procenta. „Růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí bude takřka jistě nejrychlejší v Evropě," dodal k tomu analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Meziroční snížení HDP za rok 2013 bylo důsledkem především slabé poptávky po investičním zboží a částečně i poklesem aktivního salda zahraničního obchodu. Výdaje na konečnou spotřebu zůstaly přibližně na úrovni předchozího roku," uvedl ČSÚ.

Příznivé vyhlídky

I přes velmi solidní údaje o HDP z konce loňského roku podle analytika ČSOB Petra Dufka za poslední dva roky ekonomika odepsala dvě procenta a vrátila se na úroveň přelomu roku 2009/2010. „Vyhlídky pro růst českého hospodářství zůstávají pro letošní rok velmi příznivé," uvedl. Zároveň ale upozornil, že dnešní údaje mohou doznat ještě výrazných změn, jelikož se jedná o první odhad. K výrazným revizím například došlo u údajů za třetí čtvrtletí.  

Českému hospodářství se loni dařilo zejména ve zpracovatelskému průmyslu, energetice, peněžnictví a pojišťovnictví. Pokles byl zaznamenán naopak u stavebnictví, zemědělství, obchodu, dopravě i ve službách.

Na výdajové straně tuzemské ekonomiky se na meziročním růstu celkové poptávky v posledním loňském čtvrtletí se podle statistiků podílela především tvorba fixního kapitálu, a to zejména investice do dopravních prostředků a strojního vybavení. Výdaje na konečnou spotřebu domácností i vládních institucí zůstaly přibližně na úrovni předchozího roku.

V zahraničním obchodě vzrostl vývoz zboží o výrazných 4,8 procenta, obdobně se však vyvíjel i dovoz zboží, který se zvýšil o 4,5 procenta. Příspěvek zahraničního obchodu k růstu celkové poptávky proto byl pouze nepatrný, dodal ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…