Česká inspekce životního prostředí si došlápla na Hrad. Kvůli pálení trenek. Ovčáček reaguje

13.08.2018 15:58

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila přestupkové řízení kvůli happeningu, při kterém prezident Miloš Zeman na Pražském hradě spálil červené trenky. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Zprávu převzala ČTK.

Česká inspekce životního prostředí si došlápla na Hrad. Kvůli pálení trenek. Ovčáček reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Inspekce neupřesnila, proti komu řízení vede. Mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že o věci byl Hrad informován. Zeman v polovině června spálil trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven.

Zeman v červnu uvedl, že jeho kancelář získala trenky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Své gesto vyložil tak, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. Hradní hasiči v plném hasičském vybavení trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Hradu.

Inspekce zahájila podle mluvčí Radky Nastoupilové řízení o přestupku v pátek. Usnesení spojila s patnáctidenní lhůtou, do kdy může obviněný navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům rozhodnutí. Nastoupilová však neupřesnila, kdo obviněným je. „Více případ vzhledem k probíhajícímu řízení nebudeme komentovat,“ řekla Nastoupilová Aktuálně.cz.

Podle Aktuálně.cz se ČIŽP zabývala případem už od června, kdy dostala anonymní podnět na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. Velitel hradního útvaru hasičů Radek Stránský se k případu odmítl pro server vyjadřovat a odkázal na prezidentskou kancelář. „Omezím se na konstatování, že jsme o věci byli informováni,“ napsal ČTK mluvčí Ovčáček.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenky. Aktivisté ji zabalili a hodili ze střechy. Později skupina oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům Česka. Svou akcí chtěla protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Zemanovi. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmínku.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…