Česká měna je nejslabší za šest let, prolomila hranici 28 Kč za euro

09.01.2015 13:00

Česká měna po zhruba šesti letech oslabila na úroveň 28 korun za euro, naposledy byla za víc než 28 korun v únoru 2009. Dnes kolem 11:00 stálo euro 28,07 Kč, vyplývá z údajů na webu Patria.cz.

Česká měna je nejslabší za šest let, prolomila hranici 28 Kč za euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Česká měna po zhruba šesti letech oslabila na úroveň 28 korun za euro, naposledy byla za víc než 28 korun v únoru 2009. Dnes kolem 11:00 stálo euro 28,07 Kč, vyplývá z údajů na webu Patria.cz.

Oslabení koruny je podle analytiků reakcí na dnešní údaje o inflaci. „Tato skutečnost začíná vyvolávat obavy, zda ČNB nepřistoupí k dalšímu zvýšení intervenční hladiny ze současných 27 Kč/EUR, na což koruna reaguje oslabováním," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Skutečnost, že cena ropy bude tlačit inflaci dolů, vede tak podle hlavního analytika Generali Investments CEE Radomíra Jáče finanční trhy ke spekulacím, že by se česká centrální banka mohla v průběhu letošního roku rozhodnout posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. „Prosincová data o inflaci, jakkoliv z našeho pohledu nejsou překvapivá, tak mohou korunu při obchodování na devizovém trhu posunout spíše ke slabším úrovním," uvedl.

Inflace se přitom i začátkem roku bude podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pohybovat blízko nuly. „Sklouznutí do záporu by znamenalo oslabení české koruny a naopak větší kladné hodnoty by mohly vést k posílení," uvedl.

Úvahy o posílení koruny  prý nejsou namístě

Bankovní rada ČNB v prosinci zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016 a upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen by bylo třeba zvážit další oslabení koruny. Loňská inflace dosáhla podle dnešních údajů ČSÚ 0,4 procenta, což je nejméně od roku 2003.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v komentáři uveřejněném ve čtvrtečních Hospodářských novinách uvedl, že úvahy o posílení koruny „nejsou namístě". „Budování pozic sázejících na silné zhodnocení koruny po exitu (centrální banky z devizových intervencí - pozn. ČTK) nemusí být dobrou (a už vůbec ne ziskovou) strategií," napsal.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk v komentáři uveřejněném dnes krátce předtím, než koruna hranici 28 korun prolomila, uvedl, že kurz zatím této hranice nedosáhl, ale je „vidět, že nervozita z budoucí politiky ČNB roste". Inflace se podle Vlka "přimknula těsně k nule a byla nižší, než se čekalo". Vzhledem k cenám pohonných hmot nemá inflace šanci se brzy zvednout a je tedy otázkou, co na to centrální banka, dodal analytik.

Česká měna dnes oproti čtvrtečnímu závěru mírně oslabila i k dolaru, a to na 23,75 Kč/USD

Naopak mírně dnes posiluje pražská burza, v řádu desetin procenta rostly kolem 11:00 akcie ČEZ, Komerční banky a pojišťovny VIG, Unipetrol posiluje o víc než tři procenta a mediální společnost CME o 2,57 procenta. Index PX v 11:00 přidával 0,4 procenta na 950,40 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy.

Akcie ČEZ rostly v 11:00 o 0,28 procenta na 573,60 Kč za kus, Komerční banka posilovala o 0,24 procenta, Erste Group Bank ztrácela pět setin procenta, pojišťovna VIG přidávala 0,67 procenta. Nejvíc rostly akcie Unipetrolu, a to o 3,33 procenta. Cenné papíry operátora O2 posilovaly o 0,44 procenta, dařilo se i akciím výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, které rostly o 0,62 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…