Česká města zaplaví extremisté, chtějí roztříštit policejní sily. Lidé dostali varování

24.08.2013 7:54

Extremisté znovu vyrazí do ulic. A to nejen do těch v Českých Budějovicích. Kromě jižních Čech se ohlášené demonstrace uskuteční v sobotu také na severní Moravě, na Královéhradecku, Ústecku a v Plzeňském kraji. Není vyloučeno, že přibudou i další místa v republice.

Česká města zaplaví extremisté, chtějí roztříštit policejní sily. Lidé dostali varování
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Jak pro ParlamentníListy.cz uvedla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová, demonstrace je v krajském městě ohlášena tak, že odpoledne vyjdou účastníci z Lannovy třídy přes Sady na Husovu třídu a své setkání by měli zakončit před výstavištěm. Akce začíná v 15 hodin. Dohlížet na ni budou desítky policistů a v záloze budou možná až stovky policistů, pokud by došlo ke střetům. Zúčastnit pochodu by se mělo sto lidí, ale je zcela zřejmé, že jich bude mnohonásobně více.

Chyby ve vyplácení dávek

Pochody ponesou společný název „Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě“. Akce svolává takzvaný Svobodný odpor, jehož zástupci chtějí upozornit i na chyby v systému vyplácení sociálních dávek.

Na akce se chystají policisté nejméně v pěti krajích. Především pak centrálně přes policejní prezidium. To rozhodlo, že takzvaně „vykryje“ ty kraje, kde je policistů méně a nasadí i těžkooděnce, jak tomu bylo po čtyři víkendy v Českých Budějovicích, kde začátkem léta došlo k několika střetům. Výsledkem jsou desítky zraněných, ale i desítky podezřelých a stíhaných lidí.

Policie opatření tají

„Nyní vyhodnocujeme všechny získané podklady. Krajská policejní ředitelství již pracují na bezpečnostních opatřeních, která by měla zamezit porušování zákona a narušení veřejného pořádku. Přesněji nebudeme opatření specifikovat z taktických důvodů,“ řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Podle extremistů je cílem svolat tolik akcí v jeden den a v jeden čas najednou, aby se takzvaně tříštily policejní síly, které se pak nebudou moct soustředit pouze v jednom místě.

Varování občanům

Policisté už teď varují občany, aby, pokud nemusejí, v sobotu raději zůstali doma. „Hovoří se o tom jako o možném velikém protestu proti Romům a nikdo neví, jak to skončí, co se bude dít. Jsou to opravdu velké přípravy, velké manévry. Policejní prezidium je na nohou a ví, že tohle se musí zvládnout a nepřerůst v organizovanou a nekontrolovanou 'občanskou válku',“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z policistů, který bude zasahovat právě na jihu Čech.

Po částečné kritice shora z policejního prezidia kvůli především budějovickým demonstracím chce vedení policie, aby všechna opatření i zásadní rozkazy byly smysluplné a dopadaly pouze na demonstranty a nikoli na náhodné kolemjdoucí, jak tomu právě v Českých Budějovicích bylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …