Česká mládež „hulí“ nejvíc v Evropě, zjistili výzkumníci

04.06.2015 17:38

Statistiku uživatelů marihuany vedou čeští studenti. Čtyřicet procent z nich s ní má zkušenost. Ukázala to zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), o jejíž existenci dnes informoval server iDnes.cz. Problémem je také pervitin, jehož užívání v posledních letech výrazně roste.

Česká mládež „hulí“ nejvíc v Evropě, zjistili výzkumníci
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Na dvojnásobku průměru Evropské unie jsou v žebříčku čeští uživatelé marihuany ve věku 15 až 34 let. Před nimi se umístila jen Francie (o půl procentního bodu). V rámci kategorie dospělých je Česká republika lehce pod unijním průměrem. 

Ve studentském věku pak Češi vedou – s marihuanou má zkušenosti 42 procent patnácti- až šestnáctiletých, druhá Francie zaostává o tři procentní body. Žádná jiná země v EU nevykazuje takové zkušenosti. Nejméně studentů, kteří užili marihuanu, má Švédsko, a to čtyři procenta.

Kromě marihuany a extáze, kde jsou mladí Češi na vrcholu statistik, má Česko také problémy s pervitinem. Výrazně pod průměrem jsou Češi v užívání kokainu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…