Česká novinářka, která spolupracovala s Kuciakem, promluvila v ČT k dění kolem vyšetřování jeho vraždy

27.09.2018 16:10

Policisté zasahují na jihu Slovenska. Kvůli únorové vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky. V České televizi k případu promluvila novinářka Pavla Holcová, která s Jánem Kuciakem spolupracovala. Už v únoru přišli slovenští policisté s hypotézou, že vražda mladého novináře souvisela s jeho prací.

Česká novinářka, která spolupracovala s Kuciakem, promluvila v ČT k dění kolem vyšetřování jeho vraždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za lepší Česko a Slovensko v reakci na vraždu slovenského novináře Jana Kuciaka

Policie zadržela na jihu Slovenska osm lidí. Údajně mezi nimi byl vrah a pak osoby, které mu poskytovaly úkryt a jinou pomoc. Mezi zadrženými je prý také jeden expolicista. Otázkou prý však zůstává, kdo si vraždu novináře a jeho partnerky objednal.

Novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala, je prý tentokrát opatrně optimistická, protože se ukazuje, že policie pracuje, i když ani dnes není jisté, zda se podaří najít toho, kdo si vraždu objednal. Statistiky podle Holcové ukazují, že objednavatele se mnohdy nepodaří vypátrat. Navíc slovenská policie prý udělala řadu zásadních chyb ve vyšetřování. „To, že to někam vede a to, že to vede dobrým směrem, to ve mě vyvolává mírný optimismus,“ uvedla novinářka.

S Jánem Kuciakem prý pracovali na článku o propojení lidí z okolí expremiéra Roberta Fica na italskou mafii. Další článek, který byl dokončen až po Kuciakově smrti, se týká narkobaronů, kteří své obchody rozvíjeli na Slovensku, ale sami žili v Belgii.

Holcová prý byla u slovenské policie na dvou výsleších. „První trval asi hodinu a ptali se mě, jak byl Ján vysoký,“ prozradila novinářka. Výslech jí přišel naprosto zbytečný. Druhý výslech trval asi 8 hodin, policisté vzali počítač Jána Kuciaka a studovali kauzy, na nichž Kuciak pracoval. Policisté se jí prý ptali na poznámky v materiálech Kuciaka. „Vyvrcholilo to tím, že mi sebrali telefon s poukazem na to, že je zajímá, co se dělo po té vraždě. Oni měli připravený soudní příkaz. Ale po nátlaku veřejnosti a médií mi ten telefon vrátili. V současné době ho nepoužívám, je na forenzní analýze,“ uzavřela své vystoupení dáma.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …