Česká policie potřebuje reformu. V Brodě chybovala, promluvil v Hyde parku šéf Starostů a znalec slováckého komunálu Gazdík

26.02.2015 21:58

Zastupující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík ve čtvrtečním Hyde parku hovořil o krizové situaci ve Vrbětících i o tragédii v Uherském Brodě a dal jasně najevo, co by se po těchto případech mělo změnit. Jeho pohled na střelbu v Brodě je prý specifický, neboť zná švagra mrtvého střelce.

Česká policie potřebuje reformu. V Brodě chybovala, promluvil v Hyde parku šéf Starostů a znalec slováckého komunálu Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"O případu v Uherském Brodě toho vím mnoho. Manželka střelce pocházela od nás a znám člověka, který byl ukrytý na toaletě," poznamenal hned v úvodu Gazdík. Překvapilo ho, jak málo informací měl starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL) o situaci. Toho prý Gazdík také zná.

"Stačil půlminutový telefonický hovor policie starostovi, pane starosto, ve vašem městě se děje mimořádná situace, prosím neinformujte média," prohlásil host s tím, že k úniku informací nedošlo u Kunčara, ale u policie, protože o situaci informovala živě. Z jeho úst také zaznělo, že příbuzní střelce navštívili lékaře a žádali ho, aby pozdějšímu útočníkovi osvědčení o dobrém zdravotním stavu nevydával. Marně. Host to ví, protože zná švagra onoho střelce.

"Ministerstvo vnitra by mělo prověřovat únik u policie," zdůraznil současný místopředseda Poslanecké sněmovny. "Já se bohužel obávám, že česká policie nemá podrobné plány, jak v takových situacích postupovat. A zbytečná smrt lidí v Uherském Brodě by možná byla o něco méně zbytečná, kdyby policie více komunikovala se starosty. A už jsem v tomto směru zaznamenal nějaké snahy ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD)," uvedl host.

Policie může vyvolat paniku, i když nic neprozradí

Gazdík uznává, že policie nemůže poskytovat kusé informace, aby nevyvolala zbytečnou paniku. Neposkytování žádných informací ale může vést k tomu, že panika bude stejně vyvolána. Policie zkrátka podle Gazdíka udělala chybu.

Je třeba řešit situace, jak to může vypadat, když v obci najdete oběšeného či utopeného a v dalších případech, kde jsou postupy policie poměrně "kostrbaté". "Česká policie potřebuje reformu a potřebuje spolupracovat s místní samosprávou," zdůraznil toho času opoziční politik s tím, že tento úkol leží na bedrech ministra Chovance. V krizových situacích má ovšem rozhodující slovo policie a samospráva s ní musí spolupracovat.  

Nechci žít pod dohledem "Velkého bratra", ale stát selhává

Gazdík prozradil, že působil i u Hradní stráže a než dostal do ruky zbraň, prošel nesnadnými psychotesty. Podobnými by podle jeho názoru měl projít každý člověk, který žádá o zbrojní pas. Svou roli v celém procesu sehrávají i úředníci a Gazdík prý nevzdává snahu zavádění vyšší odpovědnosti úředníků, ministry nevyjímaje.

Na druhé straně by jako občan nechtěl žít ve státě, který bude vše regulovat. Tento stát občas nezvládá ani věci, které by zvládat měl. "Tento stát se hrubým způsobem zadlužuje, i když ekonomika roste. Já kolem sebe také vídám případy zneužívání sociálních dávek, takže stát selhává." Zneužívání dávek by se podle Gazdíkova názoru mohlo řešit právě na úrovni obcí, které situaci v místě znají nejlépe.

Host dal také jasně najevo, že bude hlasovat proti opětovnému proplácení prvních tří dní nemocenské, protože toto opatření na jedné straně přilepšilo státnímu rozpočtu a tím i zdravotnictví a na straně druhé to účinkovalo proti lidem, kteří by jinak nemocenskou mohli zneužívat.

Kroutí hlavou i nad nápadem elektronické evidence tržeb. Proč? Protože se výběr DPH po zavedení elektronické evidence tržeb v Chorvatsku snížil. "A pokud si budu muset vzít účtenku, pokud si půjdu koupit dva rohlíky, tak to považuji za hloupé. A druhá věc, kdo to bude kontrolovat? Kolik stát bude stát, když bude kontrolovat, jestli jsem si vzal účtenku za dva rohlíky," ptal se v pořadu opoziční poslanec.

Vrbětice a Ukrajina

Ve vysílání došlo i na výbuch ve Vrběticích. Gazdík uznal, že i předchozí pravicová vláda, jíž byli Starostové součástí, mohla situaci řešit. Faktem ale také je, že jde o starší problém, který jde i za předchozími vládami.

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval i k Ukrajině. Starostové a nezávislí v tuto chvíli nepodporují dodávky zbraní ukrajinské vládě, ačkoli mu přijde velmi nespravedlivé, když Rusko dodává separatistům zbraně i vojáky. V tomto se tedy Starostové liší od TOP 09, která volá po dodávkách zbraní Ukrajině.

Z Gazdíkových úst také zaznělo, že dosud platí smlouva mezi STAN, které reprezentuje asi 20 procent starostů v ČR, a TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…