Česká pošta zrušila tendr na zabezpečení svých poboček

30.12.2015 8:04

Česká pošta v polovině prosince zrušila veřejnou zakázku na dálkové zabezpečení svých poboček, které dosud pro státní podnik vykonává společnost ALKOM Security. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Tendr na čtyřleté hlídání s předpokládanou hodnotou 200 milionů korun bez DPH pošta vypsala v červenci, protože se rozhodla spolupráci s Alkomem ukončit. Dnešní Hospodářské noviny (HN) napsaly, že důvodem pro zrušení bylo, že v tendru zůstal jako jediný uchazeč právě Alkom.

Česká pošta zrušila tendr na zabezpečení svých poboček
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

„Česká pošta se rozhodla zadávací řízení zrušit vzhledem k jeho průběhu,“ řekl deníku mluvčí pošty Matyáš Vitík. Předmětem tendru byl dálkový monitoring objektů, případně vozidel pošty prostřednictvím poplachového centra. Alkom poskytuje poště tyto služby od začátku 90. let. Tendr na zabezpečení poboček chtělo v minulosti vypsat několik ministrů vnitra i ředitelů pošty, žádný se ale nedotáhl do konce.

Podle HN se letos o zakázku původně ucházelo několik firem, ze soutěže ale vypadly za okolností, které vedení pošty připadaly zvláštní. Firmy nesplnily formální podmínky tendru, například nedokázaly v termínu dodat některé běžně dostupné dokumenty. Šéfy pošty to vedlo k podezření, jestli nešlo o zákulisní dohodu, aby zakázku získal Alkom, píše deník. Šéf Alkomu Václav Růžička to popřel. „Pošta tu zakázku nedokázala pořádně vypsat, a i proto to takhle dopadlo,“ řekl HN.

Růžičku v listopadu detektivové obvinili z korupce právě v souvislosti se zakázkou na hlídání poštovních poboček. Podle policie šéf Alkomu zprostředkovaně nabídl členovi vedení pošty půlmilionový úplatek. Ten to ale oznámil policii. Růžička obvinění považuje za nesmyslné.

HN napsaly, že policisté podezírají z korupce také dva šéfy odborů na poště. Podle policie užívali různých výhod na účet firmy Alkom, aby je měl Růžička na své straně. Také toto Růžička popřel. Dlouhodobě tvrdí, že ceny za ochranu pošt snižuje a že nejsou přemrštěné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…