Česká republika je prý otrokářskou velmocí. Noviny přinášejí neúprosná čísla statistik

29.11.2014 10:16

O Česku se v mezinárodní studii píše jako o otrokářské velmoci. Lidové noviny citujíí Global Slavery Index 2014, podle níž žije v ČR 38 tisíc novodobých otroků. Je to prý druhý nejhorší výsledek v Evropě. Dokument porovnával i celkový počet lidí, s nimiž se nelegálně obchoduje. Zde nás předstihly pouze Polsko a Turecko. Výsledek některé odborníky překvapil.

Česká republika je prý otrokářskou velmocí. Noviny přinášejí neúprosná čísla statistik
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Často novodobé otroctví začíná kývnutím zprostředkovatelům na nabídku stabilní práce a slušných výdělků. Jenže realita se potom liší. Není prý vzácné, že dotyčným je po příjezdu zabaven pas, nesmějí kontaktovat svou rodinu a blízké a pak jsou nuceni pracovat za nelidských podmínek za mizivou či vůbec žádnou mzdu. Ženy a dívky pak také končí v moci pasáků. Podle studie Global Slavery Index 2014 žije takto v České republice 38 tisíc lidí. Hůř je na tom podle průzkumu už jen Bulharsko.

Studie také popisuje, že i při porovnání celkového počtu lidí, s nimiž se nelegálně obchoduje, skončilo Česko velmi špatně. Horší situace je pouze v Polsku a Turecku.

Výsledky jsou překvapivé

LN proto zajímal názor odborníků. Ti výsledky studie zpochybňují a nemyslí si, že bychom byli otrokářskou velmocí. „Obchodování s lidmi je jistě závažný problém. Nemyslím ale, že mezi námi a ostatními evropskými státy jsou velké rozdíly v jeho rozsahu,“ říká Markéta Hronková, ředitelka lidsko-právní neziskovky La Strada. „Výsledek studie mě překvapil. Moc nechápu, jak k číslům došli. Nemyslím si totiž, že tu dělali terénní výzkum, ale že to odhadli ze sekundárních dat,“ dodala.

Přestože prý studie kladně nehodnotí ani funkčnost českého práva v této problematice nebo přístup k obětem, Hroníková se domnívá, že situace není tak tristní. Naopak zaznamenává pozitivní tendence. Zlepšuje se prý nejen vyšetřování a práce soudů, ale zvyšuje se údajně i objasněnost případů. Zlepšení prý zaznamenala i ochrana obětí.

Celosvětové statistiky vypadají hrozivě, a to přesto, že se často liší. LN uvádějí, že ročně se počty zneužitých osob počítají na miliony a tržby pasáků dosahují desítek miliard dolarů. Roční zisky pachatelů se totiž odhadují na 32 miliard dolarů.

„Už z těchto hrubých odhadů je zřejmé, že se jedná o jednu z nejvýhodnějších forem mezinárodního zločinu, která přináší podobné zisky jako nelegální obchod s drogami či zbraněmi,“ citují LN ze studie pro Národní informační centrum. Zpráva OSN navíc ukázala, že každou třetí obětí moderního otrokářství je dítě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…