Česká republika je sedmnáctá země Německa, byť si to nechceme přiznat. Lidové noviny vyzývají, ať se sblížíme ještě více

22.08.2015 17:22

Českou republiku můžeme prý označit za sedmnáctou německou spolkovou republiku. Tato slova zazněla v článku České pozice, která vychází v rámci Lidových novin Andreje Babiše. Lišíme se jen v jazyce, kterým mluvíme, ale jinak jsme si prý s Němci blízcí myšlenkově i ekonomicky. Více než jiní sousedé Spolkové republiky.

Česká republika je sedmnáctá země Německa, byť si to nechceme přiznat. Lidové noviny vyzývají, ať se sblížíme ještě více
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vzpomínková hodina za Mistra Jana Husa v Kostnici

Podle ekonoma ČSOB Jana Bureše z ekonomického hlediska prakticky jsme součástí Spolkové republiky Německo. Nemáme sice společný jazyk ani měnu, ale ekonomicky jsme propojeni tak, že je to u jiných zemí nevídané.

„Třetina veškerého vývozu z Česka jde právě k německým sousedům a každým rokem roste. Jen do Bavorska vyvážíme zboží ve vyšší hodnotě než do Ruska, USA, Indie a Číny dohromady,“ píše Česká pozice, která je součástí Lidových novin Andreje Babiše (ANO). Celkově do Německa vyvážíme desetkrát více než např. do Ruska, ve kterém řada českých politiků v čele s prezidentem vidí velké obchodní příležitosti. Někteří podnikatelé mají za to, že bychom měli této nevídané blízkosti s Německem využít a rozvíjet naše obchodní vztahy ještě intenzivněji.

Jsme si blíž, než si myslíme

„Tenhle trh se nedá vyčerpat. České firmy láká neustále a nových společností, které sem chtějí vstoupit, je spousta,“ říká Adam Jareš, který vede zastoupení agentury CzechTrade v Düsseldorfu. České firmy hledají na německém trhu obchodní partnery, ale snaží se prosadit i samostatně a hodlají expandovat na německém trhu.

Ale aby nedošlo k mýlce. Provázanost mezi Českem a Německem nevidíme jen my, ale také mnozí Němci. „Česko je pro nás nejdůležitější investiční zemí v regionu střední a východní Evropy. Je i před Polskem, které je mnohem větší nejen rozlohou, ale i počtem obyvatel,“ upozorňuje ekonom Michael Moritz z norimberského Institutu pro výzkum trhu práce. Naše výhoda je v tom, že přímo sousedíme s ekonomicky silným Bavorskem, zatímco Polsko to má blízko do ekonomicky mnohem slabších dřívějších východoněmeckých republik. Prý se také dobře doplňujeme. Němci milují pořádek, zatímco my umíme v případě potřeby improvizovat.

Spojují nás ovšem i společné dějiny a kultura a německé příhraniční obchody bojují o českého zákazníka. Velmi podobné jsou si také naše právní systémy.

Na závěr je řečeno, že se samotným Bavorskem jsme si asi blíž než obyvatel Mnichova s občanem z Hamburku. Stejně jako Bavoři máme např. rádi pivo, jen je škoda, že nemáme tak pěkně upravená menší města, jaká můžeme vidět na západ od nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…