Česká republika udělá podle Sobotky vše pro udržení Británie v EU

22.01.2016 21:50

"Česká republika je připravena udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii," řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po setkání se svým britským protějškem Davidem Cameronem v Praze. Podle českého premiéra Evropa zůstane silná, když Británie zůstane v osmadvacítce. Česko je prý rovněž připraveno o návrzích Británie dále diskutovat. Britský premiér pak věří tomu, že se dohodu mezi EU a Británií podaří dojednat na únorovém summitu Evropské rady.

Česká republika udělá podle Sobotky vše pro udržení Británie v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání předsedů vlád České republiky a Velké Británie Bohuslava Sobotky a Davida Camerona na půdě Úřadu vlády ČR

Britský premiér při své návštěvě v České republice představil návrh reformy Evropské unie. Ten Cameron hodlá představit i v dalších zemích EU. Kromě toho se britský premiér se Sobotkou řešil ve zhruba hodinovém jednání i vzájemné vztahy a ekonomickou či bezpečnostní spolupráci obou zemí.

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Jeden z návrhů totiž počítá s tím, že by na určité sociální dávky měli nárok jen lidé, kteří v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Česko ale podle Sobotky nebude souhlasit s žádným postupem, který by byl vůči jeho občanům diskriminační.

Volný pohyb osob za prací podporujeme. Migrace poslední dekády je ale obrovská zátěž

Britský premiér poznamenal, že návrh na čtyřletou lhůtu prozatím zůstává na stole, ale pokud se podaří najít jiný kompromis, jehož výsledek uleví sociálnímu systému stejně, pak jsou Britové připraveni o něm jednat.

Cameron také řekl, že Británie podporuje volný pohyb osob za prací, ale v poslední dekádě migrace představuje pro sociální systém příliš velkou zátěž. "Velmi si cením toho, jak mnoha Evropanů, včetně Čechů přispělo Velké Británii," uvedl Cameron. "Moje obava a obava britských občanů pramení z toho obrovského počtu lidí, kteří se pohybují po Evropě, a nátlaku, který to představuje pro veřejnou správu," prohlásil.

Praha je připravena jednat o alternativách požadavku na reformu týkající se sociálních dávek. Mohl by jí být například typ takzvané záchranné brzdy, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí EU.

Sobotka věří tomu, že se při jednáních podaří najít takový kompromis, který umožní britským občanům hlasovat pro setrvání v EU. Stejné přesvědčení vyjádřil i britský premiér.

Britské referendum o setrvání v EU do konce roku 2017

Dohoda na britských požadavcích by podle něj mohla být hotová po únorovém summitu EU. "Pokud bude dobrá, pak budu velmi důrazně prosazovat, aby Británie zůstala v reformované Evropské unii, "uvedl Cameron. V případě, že se dohoda pozdrží, není to podle Camerona velký problém, referendum o britském členství v unii slíbil voličům do konce roku 2017.

Sobotka s Cameronem dnes vedle reformy osmadvacítky řešil i migraci nebo boj proti Islámskému státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…