Česká televize a Český rozhlas mají utrum. Nebudou kvůli poplatkům moci nahlížet do registru obyvatel

21.12.2014 21:43

Veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas už se nedostanou k jednomu cennému pramenu informací. Až dosud mohly tyto instituce nahlížet do registru obyvatel. Proč to dělaly? Mohly tak např. zjišťovat, zda lidé platí koncesionářské poplatky, jak by měli. Správa základních registrů jim pole informací serveru iDnes.cz vyhlásila stopku.

Česká televize a Český rozhlas mají utrum. Nebudou kvůli poplatkům moci nahlížet do registru obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Přístup do registru obyvatel jsme měli platný do 10. června 2016. Správa základních registrů ale letos 17. října Český rozhlas informovala o tom, že mu tento přístup ruší kvůli tomu, že rozhlas údajně není oprávněn do registru nahlížet, neboť to není zaneseno v zákoně o rozhlasových a televizních poplatcích,“  vysvětlil Jiří Hošna, mluvčí Českého rozhlasu (ČRo).

Česká televize i rozhlas do registru nahlížely na základě výjimky

Český rozhlas a spolu s ním i Česká televize, která se také nedostane k osobním údajům registru obyvatel, svorně prohlašují, že jim to ztěžuje kontrolu toho, kdo platí koncesionářské poplatky. Mluvčí ČT Alžběta Plívová k tomu dodává, že instituce odpovídá za řádnou správu poplatků, ale teď bude muset čekat na technickou novelu zákona o přístupu do registrů.

Česká televize i rozhlas do registru nahlížely na základě výjimky, o kterou požádalo Ministerstvo kultury v roce 2012. Ministerstvo vnitra původně výjimku udělilo, ale letos při jejím přezkoumání došlo k závěru, že k tomu neexistuje opora v zákoně. Ministerstvo kultury s Ministerstvem vnitra se teď snaží problém vyřešit. Pokud všechno půjde podle plánu, získají obě instituce opětovný přístup k registrům v červenci 2015.  

Stojí za pozornost, že Úřad ochrany osobních údajů se tímto případem vůbec nezabýval, neboť k tomu neobdržel podnět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…