Česká televize bude platit za lež o Vitáskové. Je to pravomocné

05.03.2021 8:16

Jasné slovo soudce. Česká televize musí bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové vyplatit 80 tisíc korun za lež, která zazněla v Událostech 8. ledna 2018. Rozsudek je pravomocný, jde totiž o rozhodnutí odvolací instance.

Česká televize bude platit za lež o Vitáskové. Je to pravomocné
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Na počátku roku 2018 v Událostech České televize zazněl lživý výrok o bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu, resp. o jejím trestním stíhání. Za to musí veřejnoprávní televize zaplatit Vitáskové 80 tisíc. Sama Vitásková požadovala půl milionu. Její právnička odůvodňovala požadavek sledovaností inkriminovaných Událostí. Tehdy večer je sledoval asi 1 milion diváků starších patnácti let.

V Událostech 8. ledna 2018 zaznělo, že Vitásková „měla připustit přidělení licencí elektrárnám, které ale neměly nárok na vyšší výkupní ceny elektřiny“.

Soudce upozornil, že tvrzení televize se neopíralo o doložitelný fakt. ČT se bránila, že šlo o jisté informační zjednodušení, ale podle soudce Tomáše Novosada takovouto praxi nelze tolerovat.

„Nelze tolerovat takovéto nepřesné informování o trestních řízeních. Je potřeba být v tomto profesionální,“ prohlásil předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Novosad.

Na jeho slova upozornil server Mediář.cz.

„Toto nikdy nebylo ve hře, pokud jde o trestní stíhání žalobkyně (Vitáskové). Ani o tom nehovořil soud, který ji nepravomocně shledal vinnou,“ upozornil soudce.

Televize počká na písemné vyhotovení rozsudku a pak zváží další právní kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…