Česká televize je prostě zaujatá. Koncesionáři se musí vzbouřit. Silná slova po rozhovoru Světlany Witowské s velvyslancem Schapirem

18.01.2017 15:55

„Pokud je to člověk podobných hodnot, je jasné, že vůči němu se budou chovat hezky, a vůči někomu, kdo zastává pro ně nepohodlný názor, ošklivě. Neviděl bych v tom však nějaké spiknutí, jde prostě o demografický jev, který svedl podobné lidi dohromady,“ objasnil sociolog Vojtěch Bednář komentující v obecné rovině Interview ČT 24 s končícím americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Pro ParlamentníListy se na toto téma vyjádřila i bývalá členka Rady ČT Jana Dědečková. „Česká televize je zaujatá. Je to prostě tak. Jsou to pořád stejné prohřešky. Snaží se vytvářet agendu místo, aby popisovali děje ve společnosti. Ale nevím, co s tím dělat. Museli by se naštvat ti, co ji platí,“ konstatovala.

Česká televize je prostě zaujatá. Koncesionáři se musí vzbouřit. Silná slova po rozhovoru Světlany Witowské s velvyslancem Schapirem
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro končí. I proto ho pozvala Česká televize do svého pořadu Interview ČT 24, kde ho v úterním podvečeru půl hodiny zpovídala redaktorka Světlana Witovská. Diváci se tak dozvěděli (pokud to už nevěděli), že Schapiro má po matce české kořeny, že se patrně vrátí ke své právnické praxi či že studoval práva s Barackem Obamou, je to jeho přítel a sháněl mu peníze do kampaně. K významu svého velvyslancování u nás uvedl. „Jste uprostřed Evropy, velmi důležité místo.“ Na otázku, co ho nejvíce překvapilo, když v roce 2014 na svůj post nastupoval, Schapiro řekl, že ho překvapilo, jak tu lidé velmi sledují dění ve Spojených státech. „Jakákoliv maličkost se ve Spojených státech stala, lidé tady o tom věděli,“ konstatoval. Za jeden ze svých silných zážitků považuje pojídání tvarůžku – „toho velmi silného sýra“  – čímž nejspíše myslel olomoucké tvarůžky. Ale také setkávání s lidmi, návštěvy továren či českých vojáků v Afghánistánu. Za největší chybu považuje fakt, že se dostatečně nenaučil česky.

Pak přišla na přetřes vážnější témata. Witowská se Schapira ptala, zda nepřekročil hranice zaběhnuté diplomacie, jestli nebylo za hranou, když kritizoval v ČT prezidenta Zemana za to, že odjel na vojenskou přehlídku do Moskvy. „Nemyslím si to. Formuloval jsem to tehdy velmi delikátně. Řekl jsem – neměl bych radit panu prezidentovi, kam má jezdit a kam ne, a samozřejmě může uctít všechny, kdo bojovali s nacismem. Ale bude to trošku divné v situaci, kdy Ukrajina byla napadena Ruskem, tak tam pojede sám. Můj názor se nezměnil,“ odpověděl velvyslanec. I při vědomí reakcí, která jeho slova tehdy vyvolala, odpověděl by prý Schapiro stejně.

„Přemýšlejte nad touto zemí. V roce 1939 vaši zemi obsadil silnější soused a ostatní vám nepomohli. Musíme hovořit o tom, když se něco významného děje jako na Ukrajině. Mnoho lidí za mnou od té doby přišlo, že jsou mi vděční, že jsem to řekl. Musím být tím, kdo jsem, a říkat, čemu věřím,“ vysvětlil. Miloš Zeman po tomto jeho výroku prohlásil, že má Schapiro na Hrad dveře zavřené. Americký velvyslanec se ke svému vztahu k českému prezidentovi vyjadřoval velice diplomaticky. „Náš vztah byl z mého pohledu naprosto v pořádku,“ uvedl s tím, že i po tomto vyjádření byl na Pražském hradě. Loni se Schapiro stal 28. října na Hradě neviditelným, což, jak uvedla Witowská, jeho manželka komentovala na Twitteru, že tuto schopnost má hlavně u domácích prací. A zeptala se ho, jak by jedním slovem charakterizoval svůj vztah s prezidentem. Schapiro použil slovo, které v angličtině i češtině zní stejně – fajn. 

Schapiro doufá, že se česko-americké vztahy budou zlepšovat každým rokem. Připomněl, že příští rok budeme slavit sté výročí založení Československa. „Tenkrát v roce 1918 byly Spojené státy blízkým přítelem a spojencem Československa, prezident Wilson spolupracoval s prezidentem Masarykem na vzniku Československa. V roce 1945 američtí vojáci osvobodili západ a jih Čech. V letech komunismu jsme pomáhali disidentům. Tento vztah je dlouhodobý a hluboký, prošel mnoha změnami a fázemi, ale zůstává důležitý pro obě strany,“ ohodnotil vztahy našich zemí.

Schapiro zadoufal, že i za prezidenta Trumpa zůstane odhodlání USA pro silnou Evropu. „A odhodlání udržet NATO. Protože důvod, proč máme v Evropě od druhé světové války mír a prosperitu, je do velké míry díky těmto dvěma institucím. Lidé chtějí mít bezpečí, žít ve svobodě a chtějí, aby se jim dařilo. Partnerství USA s Českou republikou k tomu pomáhá – s bezpečností, svobodou i prosperitou. Velmi důležité v tomto ohledu je, aby byla silná Evropa, silné NATO. Věřím, že prezident Trump bude chránit tyto instituce,“ řekl končící americký velvyslanec. Zazněla také otázka k současné deziluzi lidí z politických elit. Je Donald Trump výsledkem tohoto jevu? „Něco na tom bude. Vidíme to na celém světě, nejen ve Spojených státech. Jsou lidé, kteří se opravdu legitimně domnívají, že globalizace, změna v ekonomice, jim nijak neprospívá. Určitě to vedlo ke zvolení Donalda Trumpa. Elity by měly více naslouchat,“ sdělil Andrew Schapiro.

Stále stejné prohřešky a nic se nemění. Politici se naopak snaží ČT zavděčit

Anketa

Kdo má víc vaší úcty a respektu?

hlasovalo: 13348 lidí

Reakce diváků byly různé, některým se pořad líbil, jiní se pozastavovali nad podle nich příliš nekontroverzním průběhem rozhovoru. ParlamentníListy.cz se zeptaly mediálních expertů, zda není problémem ve zpravodajství České televize, že jsou na někoho – kdo třeba více vyhovuje jejich názorům – hodnější. „Česká televize je obětí něčeho, čemu se odborně říká demografická gravitace. Funguje to asi tak, že jakmile máte nějakou firmu či organizaci a dostane se do ní určitý počet lidí určitých charakteristik, je vysoce pravděpodobné, že každý další, kdo tam přijde, bude blízký těm lidem, co tam jsou. Nehledejte tedy v tom nějaký podvod či manipulaci. Je to přirozený proces,“ upozornil sociolog, publicista a vysokoškolský učitel Vojtěch Bednář, který se zabývá hlavně takzvanými novými médii a je provozovatelem serveru Firemní sociolog.

„V okamžiku, kdy organizace vstřebá určité lidi, budou tam lidé určitých názorů; všichni další, kteří přijdou, budou lidé názorů velmi podobných. Vzájemně se třeba neshodnou na mnoha detailech, jsou schopni se i pohádat, spolu nemluvit i házet na sebe židle. Ale v zásadních věcech, v důležitých názorech jsou zajedno,“ konstatoval. Vzniká tak podle něj dojem, že dovnitř si myslí, že se chovají plurálně, protože přeci mají spoustu rozdílů, konfliktů a pří, ale navenek to vypadá tak, že v podstatě všichni drží jednu basu, zastávají stejné hodnoty, v případě České televize jde o podobné lidi, prosazují podobné názory a vidění světa.

„Zrovna Andrew Schapiro je člověk, který s politikou neměl předchozí zkušenosti předtím, než získal angažmá velvyslance. Kongres ho velmi dlouhou dobu nechtěl podpořit a v České republice byl velvyslancem na prezidentskou výjimku a na krátkodobý mandát. Na druhou stranu jeho chování vyhovovalo těmto lidem. Pokud je to člověk podobných hodnot, je jasné, že vůči němu se budou chovat hezky, a vůči někomu, kdo zastává pro ně nepohodlný názor, ošklivě. Neviděl bych v tom ale nějaké spiknutí, jde prostě o ten demografický jev, který svedl podobné lidi dohromady,“ objasnil sociolog.

Bednář se také vyjádřil o Schapirově výroku o potřebě silné Evropy. „Při vzniku EU se dle mého stala velká chyba. Politici se měli rozhodnout, zda chtějí Evropské spojené státy po vzoru USA, nebo volné společenství zemí, které budou sdílet obchod, ale nic dalšího. Problém je, že politici se rozhodli někde uprostřed. Neřekli á, ani bé,“ domníval se Bednář. „Než aby udělali evropskou vládu, která by vládla Evropským spojeným státům, vytvořili komisi. Místo toho, aby vytvořili volné společenství na bázi obchodu, máme tu regulace pod záminkou obchodu. Vytvořili úředníky, kteří dělají de facto práci politiků,“ sdělil. Z jeho pohledu je EU na nevyhnutelné sestupné křivce, která vede k tomu, že dojde k jejímu rozpadu.

„Což nemusí být nutně špatně, protože Evropa nebude slabší, budou tam pořád evropské státy. Ale ten stav, který je – někde uprostřed, ani ryba ani rak – se velmi rychle opotřebovává, vybíjí a vede k zániku,“ sdělil. Každý společenský systém je dle jeho vyjádření náchylný k degradaci, jestliže je řízen lidmi, kteří nemají spojení ani s těmi, které mají ovládat, ani s vnějším světem. „Z těchto důvodů končí firmy, státy i nadnárodní útvary. Stejný osud čeká i Evropskou unii, v jejímž čele fakticky stojí naprosto nekompetentní úředníci, kteří se svoji neschopnost snaží zamaskovat tím, že vymýšlejí další a další způsoby, jak omezit občany svých zemí,“ doplnil Vojtěch Bednář.

„Česká televize je zaujatá. Je to prostě tak. Ale nevím, co s tím dělat,“ posteskla si ParlamentnímListům.cz Jana Dědečková, šéfredaktorka serveru Virtually a místopředsedkyně Občanského sdružení rozhlasových a televizních koncesionářů. „Musí se prostě vzbouřit koncesionáři a přestat ji platit. Jsem tak otrávená Českou televizí a vším, že si myslím, že nic nemá cenu,“ uvedla pesimisticky. „Mám za sebou dvacet let boje o televizi, ale nikdo to nevnímá, či spíše nechce. Naopak politici se snaží České televizi zavděčit,“ povšimla si. Za těch dvacet let se toho příliš podle ní v ČT nezměnilo. „Jsou to pořád stejné prohřešky. Snaží se vytvářet agendu místo toho, aby popisovali děje ve společnosti. Tak to nikdy nemůže fungovat. Ale musí se naštvat ti, kteří ji platí, a vytvořit tlak na politiky,“ uzavřela bývalá členka Rady České televize v době takzvané televizní krize.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…