Česká vláda počítá s podpisem úmluvy o potírání násilí vůči ženám

12.01.2016 11:19

Petici s devíti tisíci podpisy žádající vládu o urychlené přijetí mezinárodní úmluvy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí předaly dnes ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) zástupkyně organizací hájících ženská práva. Česko je společně s Lotyšskem a Bulharskem mezi posledními třemi státy EU, které zatím takzvanou Istanbulskou úmluvu nepodepsaly. Chystá se k tomu letos, ujistil organizátorky petice ministr.

Česká vláda počítá s podpisem úmluvy o potírání násilí vůči ženám
Foto: pixabay.com
Popisek: žena, ilustrační foto

"Potvrdil nám, že vláda připojí podpis do poloviny letošního roku," řekla ČTK organizátorka akce Gabriela Bártová z Amnesty International. Po podepsání dokumentu pak bude moct začít jeho ratifikace, která by měla být v Parlamentu dokončena v roce 2018. Do té doby by vláda chtěla podle znění úmluvy upravit všechny související zákony. Petici ministr převzal den před zasedáním vlády, na kterém se bude hodnotit plnění Akčního plánu v oblasti prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018.

Ženské organizace vládu opakovaně k podpisu úmluvy vyzývají. Kabinet tak podle nich dával dosud najevo, že výpady za dveřmi domovů a vůči ženám nemá za problém. Podle průzkumu agentury EU pro základní práva zažilo někdy fyzické či sexuální násilí 32 procent Češek.

Podle úmluvy by země měly chránit před násilím, dělat prevenci a násilné činy stíhat a potlačit, přispět ke zrovnoprávnění žen s muži, připravit plán s opatřeními na ochranu obětí, podpořit instituce a organizace, které se na boj s násilím zaměřují. Úmluva bojuje proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím. Podle dřívějšího vyjádření České ženské lobby ukládá například sbírat statistická data o problematice, zajistit nonstop linku pomoci či vyčlenit v rozpočtu peníze na zajištění potřebných služeb.

Úmluva začala platit v roce 2014. Dosud ji ratifikovalo 19 států.

Analýzu legislativních změn, které je potřeba kvůli úmluvě provést, dělalo ministerstvo spravedlnosti. Původně ji mělo mít už na konci roku 2014, termín se ale odsunul. Vláda tak výsledky schválila až loni v říjnu. Podle legislativců zatím nejsou v Česku trestné vynucené sňatky, upravit se má také možnost postihu za násilnou sterilizaci a promlčecí doba kvůli stíhání za ženskou obřízku.

 

 


 

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …