Česká vláda schválila novou koncepci zahraniční politiky

13.07.2015 13:04

Vláda dnes schválila novou koncepci zahraniční politiky. Na Twitteru to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Dokument určuje hlavní oblasti zájmu Česka ve světě. Mluví o podpoře ekonomické diplomacie, ale i o prosazování lidských práv. Dokument se hlásí k odkazu českého humanistického myšlení, prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, pražského jara, Charty 77 a tradice podpory lidských práv.

Česká vláda schválila novou koncepci zahraniční politiky
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Vyplývá to z dokumentu, který má agentura ČTK k dispozici.

„Česká zahraniční politika usiluje o bezpečnost, prosperitu a udržitelný rozvoj, lidskou důstojnost včetně ochrany lidských práv, službu občanům a dobré jméno v zahraničí,“ píše se v materiálu o cílech české zahraniční politiky.

Za hodnotové východisko zahraniční politiky označuje příslušnost k euroatlantickému civilizačnímu prostoru, jejímž výrazem je zejména členství v EU a NATO. K hlavním oblastem bezpečnostních zájmů České republiky a jejích spojenců patří podle materiálu oblast východní Evropy, západního Balkánu, severní Afriky, Blízkého a Středního východu a Sahelu.

Dokument upozorňuje na změnu světových mocenských poměrů a na posun k multipolaritě světového uspořádání. O slova se tak více hlásí země východní a jihovýchodní Asie. Díky technologickému pokroku se zvyšují vojenské schopnosti mnoha států. „Pravděpodobnost přímého ohrožení území ČR masivním vojenským útokem je nízká. Bezpečnost a stabilita v hraničních částech Evropy i v oblastech s Evropou sousedících se ovšem celkově snižují,“ upozorňuje koncepce. Nelze proto podle ní zcela vyloučit přímé ohrožení spojenců, a tedy i ohrožení Česka, „neboť naše bezpečnost je v rámci Severoatlantické aliance nedělitelná“.

Dokument byl v minulosti kritizován kvůli tomu, že údajně neklade dostatečný důraz na prosazování lidských práv. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek již dříve kritiku odmítl. Nová koncepce zahraniční politiky nemá podle něj ani za cíl popírat odkaz Václava Havla v oblasti lidských práv, je ale třeba najít způsob, jak s ním pracovat. Jen mechanicky to nelze, uvedl ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…