České Budějovice budou hostit velkou mezinárodní akci. Přijedou tisíce mladých sportovců

30.06.2016 15:52

ROZHOVOR Česká republika bude hostit tisíce mladých lidí z celé Evropy – za tři týdny začíná EUROGYM 2016. Tak velká mezinárodní sportovní akce se v ČR neodehrává každý den, přesto evropské setkání sportovní mládeže EUROGYM 2016 nehostí Praha, ale jihočeská metropole České Budějovice. „Ono to má jasnou logiku, Evropská gymnastická unie UEG tyto akce nechce pořádat v největších městech hostitelských zemí, ale naopak v regionech. A já myslím, že to je velmi dobře,“ říká k tomu předseda organizačního výboru EUROGYM 2016 Roman Slavík.

České Budějovice budou hostit velkou mezinárodní akci. Přijedou tisíce mladých sportovců
Foto: archiv R. Slavíka
Popisek: Předseda organizačního výboru EUROGYM 2016 Roman Slavík

Skoro 4000 sportovců, k tomu trenéři, rodiče účastníků, fandové, funkcionáři – takže třeba 5000 lidí. Není to na České Budějovice trochu velké sousto?

Jinými slovy se ptáte, proč zrovna České Budějovice? Je to universitní město, navíc jsou zde střední a základní školy, což znamená velké zázemí v ubytovacích kapacitách. K tomu obrovská sportovní tradice, silné zázemí sportovních klubů ve městě i v celém kraji, vstřícné vedení města i kraje. To jsou samá pozitiva a podobné věci rozhodovaly, když kandidatura Českých Budějovic zvítězila.

Mluvíte o vstřícném městu a kraji, což bychom v České republice přeložili jako přístup k veřejným rozpočtům. To zvláště v poslední době silné kritiky tak zvaných neziskových organizací nepůsobí zrovna dobře.

EUROGYM není životně závislý na veřejných penězích. Získali jsme v soutěži s jinými projekty grantové peníze od ministerstva školství, kraje i města, ale naprosto zásadní část rozpočtu akce kryjí její účastníci ze svých poplatků. My jsme vděční různým institucím, například Jihočeské universitě, že jsme získali za přiměřenou cenu ubytování na kolejích a stravování v menze a jsme vděční městu za vstřícné nájemné sportovišť. To všechno nám opravdu významným způsobem pomáhá. Ale když bych porovnal, co si platí účastníci sami a co jsou veřejné peníze, tak z tohoto veřejného zdroje jde o něco více než desetina celkového rozpočtu.

To je v dnešní době hodně výjimečné...

Je to díky obrovskému zájmu mladých lidí z celé Evropy o sport, díky podpoře jejich rodičů a národních federací jednotlivých států. Je skvělé vidět, že v téhle době, která je spíše plná takové nálady zmaru a nejistoty, se tady rodí také něco opravdu pozitivního, co není založené na odlišnostech, ale na tom, co Evropu spojuje a drží pohromadě.

Zkuste tedy EUROGYM přiblížit. Co to je?

Jednou za dva roky – a letos už po desáté – se do některého evropského města sjedou mladí lidé z různých zemí. Letos to bude asi 4000 sportovců ze dvaceti států. Nejsou to vrcholoví sportovci. Jsou to lidé, pro které je sport důležitá součást života…

A tím sportem je gymnastika?

Nejen. Nebo spíše nikoliv v úzkém smyslu slova. Většina lidí si pod gymnastikou představí moderní gymnastiku nebo sportovní gymnastiku. Ale k tomu si přidejme tanec, hlavně moderní nebo s prvky akrobacie, aerobik v jeho mnoha a mnoha formách, silovou gymnastiku, která souvisí třeba s novým cirkusem a řadu dalších aktivit. Ti lidé z mnoha zemí Evropy přijíždějí ve skupinách a jednotlivé skupiny mají připravená svoje vlastní vystoupení. Takových skupin dorazí hodně přes 150 a po několik dnů, vždy odpoledne, budou svoje vystoupení prezentovat v centru města na čtyřech venkovních pódiích. Během EUROGYMu vystoupí každá skupina dvakrát. A dopoledne se skupiny prostřídají na zhruba padesáti workshopech. Samozřejmě hlavní osou programu jsou společné akce.

Což jsou?

Zahajovací ceremoniál v úterý odpoledne v Budvar aréně, kterému předchází společný průvod účastníků z náměstí Přemysla Otakara II. centrem města. V pátek se pak všichni sejdou na GALA, to je přehlídka vystoupení národních delegací a v sobotu večer je na programu Závěrečný ceremoniál.

Může se přijít podívat někdo, kdo s EUROGYM nemá nic společného?

Jistě. Venkovní pódia jsou volně přístupná a přijít může každý – najdete je na Lannově třídě, na náměstí Přemysla Otakara II., na Sokolském ostrově a na Mariánském náměstí. Lístky na všechny tři zmíněné společné akce budou v prodeji na Výstavišti v pavilonu Z a také v pokladnách Budvar arény.

Poslední otázka – ještě jednou na téma České Budějovice. Jak taková akce zasáhne do života města?

Bude hodně vidět, to ano, ale nemyslím, že by nějak negativně ovlivnila město. Dopravních omezení a podobných nepříjemností bude minimum – v podstatě jenom během průvodu v úterý 19. července a to jenom mezi půl pátou a půl šestou. Odpoledne budeme na pódiích pouštět hudbu, ale to nebude nic strašného a tato vystoupení budou končit kolem šesté hodiny. Možná někdy bude poněkud plnější nebo úplně plný některý spoj veřejné dopravy, ale to je z potenciálních negativ asi všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…