České Radiokomunikace varují: Pozor, televizní signál se může stát pro někoho přepychem

02.04.2014 14:09

Před omezováním pozemního digitálního televizního vysílání varují v těchto dnech České Radiokomunikace. Naléhavě též upozorňují na nebezpečí destrukce nejpopulárnější platformy pro šíření televize, pozemního digitálního televizního vysílání. Nepochopitelné omezování kmitočtového spektra, které předpokládá dokument regulátora (ČTÚ), je prý v rozporu se zájmem většiny domácností v České republice a logikou trhu.

České Radiokomunikace varují: Pozor, televizní signál se může stát pro někoho přepychem
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

V ČR dle nejnovějších údajů Mediaresearch využívá pozemní vysílání pro příjem televize 61,7 procenta domácností, to je 2,7 milionu domácností. Jeho popularita přitom nadále roste. Pokud dojde k plánovanému budoucímu omezování kmitočtového spektra, které nepochopitelně a v rozporu s trendy předpokládá dokument ČTÚ (Strategie správy spektra), přímo to prý ohrožuje šíření televizního signálu pro většinu obyvatel Česka.

I proto České Radiokomunikace (ČRa) vydaly zprávu, ve které tento dokument odmítají a naléhavě upozorňují na nutnost urychleného přechodu na nástupnický vysílací standard DVB-T2. Ten domácnostem umožní získat větší počet kanálů a lepší kvalitu obrazu než dnes. Definice plánu přechodu však zatím nebyla regulátorem (ČTÚ) představena.

I tam, kde pozemní vysílání není tak významné jako u nás, omezení kmitočtového spektra odmítají

„Všechny okolní evropské země omezení kmitočtového spektra pro TV odmítají. A to i v případech, kdy u nich není pozemské vysílání tak významné jako u nás,” říká zástupce generálního ředitele a finanční ředitel ČRa Martin Gebauer. „Omezení pozemního vysílání by mělo výrazné sociální dopady a značně by zatížilo rozpočty domácností poplatky za příjem televize. Podle našich odhadů by se domácnostem náklady zvýšily přinejmenším 9x oproti stávajícímu stavu. To považujeme za těžko vysvětlitelné a zbytečné,” dodává Martin Gebauer.

České Radiokomunikace, a. s. (ČRa) jsou lídrem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

reklama

autor: ahe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …