České aerolinie mají problémy, hrozí stovky nezaměstnaných. Sobotka ukazuje na Nečase

26.09.2014 8:02

České aerolinie jsou opět v potížích. Aktuálně nejpalčivější je pro ČSA podle informací LN nedostatek provozní hotovosti. Ta by jim prý mohla dojít okolo konce roku. Pokud se do společnosti peníze opět nenalejí, zamíří údajně do konkurzu a s sebou strhnou další firmy. O práci by tak mohly přijít stovky lidí.

České aerolinie mají problémy, hrozí stovky nezaměstnaných. Sobotka ukazuje na Nečase
Foto: ČSA
Popisek: ČSA

ČSA už oznámily úřadu práce propuštění 77 pilotů a více než 200 stevardů a dalších lidí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dal v minulých dnech najevo, že chystané propouštění asi třetiny zaměstnanců se mu nezamlouvá.

„Mně se propouštění v ČSA vůbec nelíbí. Mám docela silný pocit, že privatizace, tak jak byla v minulých letech zorganizována za Nečasovy vlády, ve finále vede k tomu, že ČSA neustále oslabují a Travel Service neustále posiluje," uvedl Sobotka.

Propouštění souvisí s restrukturalizačním plánem, který schválili akcionáři. Podle něj se aerolinky zbaví šesti nepotřebných Airbusů A 320 a pro jejich posádky nebude mít tudíž využití.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s leteckou společností uvedl, že firma potřebuje navýšit kapitál. „O navýšení kapitálu jednáme s ostatními akcionáři,“ prohlásil. Právě do jeho gesce totiž ČSA spadají. Stát stále ještě drží skoro 54 procent společnosti přes Český Aeroholding, 44 procent patří aerolinkám Korean Air. LN píší, že právě korejské aerolinky nejsou případnými finančními injekcemi do firmy nadšené.

Právě postoj Korejců je nyní pro záchranu firmy nejstěžejnější. Bez jejich souhlasu by šlo ze strany státu o nedovolenou podporu. Třetí zainteresovanou stranou je firma Travel Service Jiřího Šimáněho. Ta má podle antimonopolního úřadu totiž obdržet v ČSA 34 procent. To se ale ještě nestalo, a tak firma zatím k vložení peněz do společnosti nemá důvod.

Ohrožena jsou i další pracovní místa

Stěžejní prý bude domluvit se s Korejci, aby na plán ministra financí přistoupili. Podle LN však vztahy mezi nimi a vedením aeroholdingu, respektive Ministerstvem financí nejsou dobré. Komunikace s Korejci prý vázne a o kapitálové injekci se jedná jen s nižším managementem. Znalci prostředí však věří, že Korejci nakonec na finanční pomoc přistoupí.

Bez nalití dalších peněz do společnosti by totiž ČSA pravděpodobně mířily do konkurzu. V ohrožení se tak ocitají stovky pracovních míst. Mělo by to totiž dopad na i další společnosti ve vlastnictví státu. ČSA podle LN mají aktuálně 880 zaměstnanců a nejcitelněji by to zasáhlo odbavování zavazadel Airlines Handling a údržbu letadel Czech Airlines Technics. Pád ČSA by poznamenal údajně i letiště. LN uvádějí, že ČSA pro něj znamenají čtvrtinu z 5,5miliardového byznysu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…