České deníky: V novém vedení ČSSD chybí zástupci krajů

16.03.2015 6:27

Silného zastoupení Prahy ve vedení ČSSD zvoleném v pátek na sjezdu strany si všímají dnešní české deníky. Mezi místopředsedy, které sjezd zvolil přesně podle přání staronového šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, chybí podle komentářů zastoupení krajů. Do nich se přitom stáhli Sobotkovi odpůrci a budou podle deníků nyní čekat na svou šanci se připomenout.

České deníky: V novém vedení ČSSD chybí zástupci krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

"Kdepak zůstali hejtmani?" ptá se komentátor Hospodářských novin (HN), podle kterého byli nejsilnější mocenskou základnou ČSSD v době, kdy strana zůstávala v opozici. Poukázal na krajské volby v příštím roce a upozornil, že zatím všechny čtvery předchozí skončily drtivou porážkou vládnoucích stran.

ČSSD dnes vládne v 11 krajích. "Pokud hejtmani v říjnu 2016 prohrají, nebude pro ně těžké vymýšlet argumenty, kdo za to asi tak zodpovídá, když si přítel předseda nechal zvolit vedení přesně, jak chtěl," píše se v HN. "Mimopražská" ČSSD se tak podle komentáře v deníku Sobotkovi zcela jistě připomene pravděpodobně ve chvíli, kdy se to premiérovi bude hodit ze všeho nejméně.

Odpůrci čekají, že jejich čas přijde

O "regionální nevyváženosti" nového vedení ČSSD píše komentář v Lidových novinách (LN). "Bylo by iluzorní čekat, že křídlo odpůrců se do krajského azylu stáhlo navždy. Doufají, že jejich čas opět přijde, byť to nemusí být hned," dodal.

Slabá opozice činí hlavní konkurenty z koaličních ČSSD a ANO, jak ukázaly sjezdy obou stran, píše Mladá fronta Dnes (MfD). "Vládní koalice necítí potřebu se semknout před vnějším nebezpečím - a místo toho dvě velké strany bezhlavě pálí jedna na druhou," míní komentátor deníku.

Frontální útok na ANO byl pro ČSSD stranickou povinností

Upozornil, že v programové rezoluci odhlasované v sobotu na závěr sjezdu ČSSD věnovali socialisté hnutí ANO dlouhou pasáž, v níž varují před manipulací ze strany bohatých oligarchů a volají po jasnější definici střetu zájmů. Dodal ale, že tuto kampaň před krajskými volbami odstartoval svou kritikou ČSSD před dvěma týdny na sněmu ANO jeho šéf Andrej Babiš. "Frontální útok (ČSSD) na hnutí ANO tak byl stranickou povinností," doplnil komentátor.

Nervozita ve vládě podle něj logicky stoupá a zájmy ČSSD a ANO do sebe čelně narazí zřejmě už v květnu, kdy ministr financí Babiš předloží vládě první verzi státního rozpočtu. "To, jak se z tohoto klinče obě strany dokážou dostat, řekne o budoucnosti vlády víc než všechno čechrání pírek na partajních sjezdech," uzavírá MfD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…