České deníky: Vláda odmítá uprchlické kvóty jako diktát z Bruselu

14.05.2015 6:26

V odporu české vlády proti přijímání uprchlíků podle kvót stanovených v Bruselu se projevuje nechuť k diktátu z centra a vůči federalismu prosazovanému shora, shodují se komentáře v dnešním vydání českých deníků. Česko by podle komentátorů s přijetím uprchlíků pomoci mělo a jejich počet stanovený kvótou by mělo zvládnout. Prioritou by ale měla být účinná ochrana jižní hranice Evropské unie.

České deníky: Vláda odmítá uprchlické kvóty jako diktát z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

"Slovo 'kvóty' zavání šikanou, a když navíc celá věc přichází z Bruselu, musíme instinktivně říct ne, byť by nám z Bruselu nabízeli pečené selátko na podnosu," hledá kořeny postoje české vlády Mladá fronta Dnes (MfD). Evropská komise přitom podle deníku svým plánem projevuje to, co se po ní chce, tedy akceschopnost v době jedné z největších humanitárních krizí v moderních evropských dějinách. "Je to signál, že v Bruselu konečně začínají o věci přemýšlet ve všech variantách. Buďme za to rádi," míní komentář v MfD.

Kvóty jsou dynamit položený do základů evropského domu

Česko je bohatá země, která by měla pomáhat mnohem víc než dnes, píšou Lidové noviny (LN). "Ale direktivní kvóty jsou dynamit položený do základů evropského domu," upozorňují. Pomoc lidem v nouzi a solidarita s nejvíce zatíženými unijními zeměmi nemůže být podle deníku diktována. Debata o uprchlících je podle LN náročná také proto, že se v ní směšují různé roviny: uprchlíci jako oběti potřebující solidaritu, český strach z cizího a kvůli kvótám také odpor k diktátu z centra.

LN připomínají, že případné většinové rozhodnutí zemí EU o kvótách pro uprchlíky je umožněno lisabonskou smlouvou. "Vítejte ve stále těsnější Unii, kterou jste, přátelé, tak chtěli," podotýká komentátor. V pasti je nyní podle něj premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, kteří prosazovali lisabonskou smlouvu, která mimo jiné sebrala členským státům právo veta v azylové politice. "Tak moc chtěli být v hlavním evropském proudu, až jim ten proud ukázal, zač je toho loket," píšou LN.

Bývalé socialistické země nemají žádné pocity viny vůči Africe a Blízkému východu

Postkomunistické země vidí v kvótách na uprchlíky nespravedlnost podle dalšího komentáře v LN i kvůli tomu, že nemají žádné pocity viny vůči Africe či Blízkému východu, odkud migranti pocházejí. Odmítají platit "jakousi zpětnou daň", když v těchto částech světa neměly kolonie, nevedly tam války, netěžily ropu a nepodpořily mocenský chaos.

Uprchlíci z východní Evropy si nevymáhali mešity

Argument, že uprchlické kvóty odmítají státy, jejichž občané v době železné opony na útěku rádi využívali západoevropskou pohostinnost, ale podle komentátora LN zastírá jeden problém. Utečenci z komunistické Evropy se možná opíjeli, třeba podváděli či kradli, ale nevymáhali si mešity či nošení šátků do škol. "Nereagovali násilím na karikatury svých svatých. Netleskali lidem, kteří vraždili s výkřikem 'Pravda vítězí'," poukazují LN.

Kvóty tak podle deníku působí na dost lidí jako provokace. "Prioritou nemůže být paušální přijímání uprchlíků a jejich distribuce kvótami. Prioritou je ochrana jižní hranice EU," míní LN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…