České deníky komentují neúčast politiků na hradní oslavě 28.října

29.10.2016 6:27

Neúčasti některých politiků na pátečních oslavách vzniku státu na Pražském hradě si všímají ve svých komentářích české deníky. Některé osobnosti vyznamenané prezidentem Milošem Zemanem by si zasloužily hold celé politické elity, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). O účast či neúčast na hradním ceremoniálu je třeba přít se věcně, nikoli kádrovácky, nabádají Lidové noviny (LN).

České deníky komentují neúčast politiků na hradní oslavě 28.října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Část politiků nepřišla na Hrad kvůli neocenění Jiřího Bradyho, který přežil koncentrační tábor a věnuje se osvětě o holocaustu. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) vyškrtl Zeman Bradyho ze seznamu oceněných v odvetě za to, že se Bradyho příbuzný Herman proti Zemanově vůli sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Hrad takovou souvislost odmítá.

Podle MfD lze stejně jako v minulých letech zapochybovat, zda Česko opravdu rok co rok vyprodukuje na tři desítky osobností s jedinečným přínosem, které už vyznamenání nedostaly dříve. „Škoda že těm ze Zemanova výběru, kteří toto kritérium splňují, včera nevzdala hold celá politická elita,“ napsal deník. Nezpochybnitelná jsou podle autora komentáře třeba ocenění režisérů Jana Kačera a Juraje Jakubiska nebo válečných hrdinů.

V seznamu vyznamenaných se podle deníku tentokrát neobjevilo žádné jméno, které by „zvedalo ze židlí“. Oceněn tak nebyl nikdo takový jako loni bývalý ministr zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Miroslav Toman, ani lidé typu umučeného kněze Josefa Toufara. „V přímé volbě jde o každý hlas a Zeman potřebuje vysát minimálně celé levé spektrum, tak proč zbytečně dráždit?“ píše MfD.

V diskusi o účast či neúčast na hradním ceremoniálu vyhraněná rétorika obou stran ze všeho nejvíc připomíná komunisty vyžadující konformitu se „správným“ názorem, napsaly LN. „Stejně jako ten, kdo veřejně odmítá Miloše Zemana, automaticky není frustrovaný volič pana (Zemanova protikandidáta z minulé prezidentské volby Karla) Schwarzenberga, ani každý, kdo na Hrad šel, není kolaborant,“ podotkl deník.

Zeman podle komentáře není příčinou „všeho zla“, když zahraniční politiku řídí vláda, která má prostředky na umravnění prezidenta v jeho excesech. „Chceme-li situaci zlepšit, tlačme na všechny čtyři ústavní činitele, kteří se slouhovsky omlouvali Pekingu. Bez nálepkování,“ uzavřely LN.

Ve sloupku LN napsaly, že oslava na Pražském hradě se odehrává v prostředí, které je víc než s republikou spjaté s mocnářstvím, aristokracií i dávnou mocí katolické církve. Centralizovaná oslava s účastí prezidenta a špiček politiky podle deníku ztrácí smysl. Autor poukázal na americké spontánní oslavy Dne nezávislosti „s vlajkami, mažoretkami a barbecue“, kterým je možné se smát. „Ale upřímně: není to lepší oslava vzniku a tradic republiky než hádky o to, kdo půjde a kdo nepůjde na královský Hrad?“ píšou LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…