České dráhy propásly výnosné obchody, nový šéf je chce oddlužit

31.07.2013 15:59

Podle nového ředitele Českých drah Dalibora Zeleného je potřeba se soustředit na oddlužení společnosti. Mezitím jí prý unikly obchody, na kterých mohla vydělat, a celkově se nechovala jako běžná firma, která by se měla snažit o zisk.

České dráhy propásly výnosné obchody, nový šéf je chce oddlužit
Foto: Archiv
Popisek: Moderní regionální vlak RegioShark

Nyní Dalibor Zelený požaduje přípravu materiálu, který by seriózně a s ekonomickým základem vyřešil otázku ČD Carga – tu vidí jako jednu z nejpalčivějších. „Přehodnotíme některé investiční záměry, které se tady diskutovaly v posledních letech,“ dodal nový generální ředitel. Jde například o nákupy některých nových vozů.

České dráhy by se prý měly začít chovat jako běžná firma a snažit se o zisk, jinak budou stále zadlužené. „ČD utekly ty nejlukrativnější obchody, na kterých se dá vydělat,“ litoval dob svého předchůdce Petra Žaludy.

Nyní se Zelený hodlá zaměřit na ty nejhorší problémy. Na brífinku však ujišťoval, že se nebude řídit pocity nebo tím, kdo na co ukazuje. Přistupovat bude racionálně.

Co se týče úspor, nebude je hledat v samotném provozu, například v propouštění zaměstnanců. Zde poukázal na konkurenci, například RegioJet a Leo Express. Zde mají naopak zaměstnanců na vlak více a lidé si to chválí. Propouštění by akorát snížilo komfort, aby se „na ředitelství mohla udělat jedna pohodlná židle“.

Stejně tak se velké změny neodehrají ani v ČD Cargo, dokonce ani ve vedení – akorát prý přibudou posily z hlediska odbornosti. „Jinak si myslím, že tam nelze očekávat nějaké personální zemětřesení,“ dodal Zelený s tím, že další možností u Carga je i spojení se Slovenskem.

Krátce také odpověděl na otázku ohledně hledání politické podpory. Na tu Zelený „rezignoval“, to by měl spíše dělat ministr dopravy. „Myslím, že mi to nepřísluší. Navíc nejsem člověk, který by tohle uměl,“ uzavřel Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…