České ekonomice se bude dařit, hlásí ČNB. Oslabování koruny ale poběží dál

07.05.2014 17:37

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. V předchozí únorové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP o 2,2 procenta a o 2,8 procenta příští rok.

České ekonomice se bude dařit, hlásí ČNB. Oslabování koruny ale poběží dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Bankovní rada rovněž podle guvernéra konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později. Prognóza dosud počítala s udržením kurzu poblíž 27 Kč/EUR do počátku příštího roku.

Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta

Pokud by se současná prognóza ČNB měla vyplnit, kurzový režim opustí centrální banka podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské někdy v polovině roku 2015. „Podle našich propočtů každé snížení očekávané inflace o desetinku odsouvá konec režimu o měsíc," uvedla.

„Růst ekonomiky letos podpoří zrychlující dynamika zahraniční poptávky, uvolnění domácích měnových podmínek a v menší míře fiskální (rozpočtová) politika," uvedl Singer.

Podle nové prognózy by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Předchozí odhad počítal ve druhém čtvrtletí s inflací 2,8 procenta a ve třetím čtvrtletí s inflací 2,5 procenta. Průměrná inflace za celý letošní rok podle Singera bude 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta.

Rizika možného odhadovaného vývoje jsou podle ČNB mírně protiinflační

„To, že ekonomika nyní oživuje bez inflace, neznamená, že tomu bude napořád. Riziko pozvolnějšího oživení inflace také vnímám, ale nedomnívám se, že se inflace ve druhé polovině nevynoří nad hladinu 1,8 procenta," uvedla Horská.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.

Rizika možného odhadovaného vývoje jsou podle ČNB mírně protiinflační. Patří mezi ně možný nižší výhled na vývoj úrokových sazeb i cen v eurozóně a nižší než očekávaný nárůst mezd. Opačně by popřípadě mohl působit vývoj světových cen zemědělských komodit.

Ministerstvo financí v nové dubnové prognóze rovněž zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. Podle Evropské komise česká ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V roce 2015 by měl růst HDP dosáhnout 2,4 procenta.

Devizové intervence budou možná trvat delší dobu

Bankovní rada ČNB v rámci diskuze o nové prognóze ekonomického vývoje konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu devizových intervencí. Ten zahájila centrální banka v obavě z deflace před půl rokem. Dosud se počítalo s koncem režimu nejdříve na počátku roku 2015.

Nová prognóza podle Singera snižuje výhled vývoje inflace. „A v duchu předchozí komunikace ČNB platí, že bude-li ekonomický vývoj vyžadovat další uvolnění měnové politiky, bude bankovní rada upřednostňovat udržování kurzového závazku delší dobu," uvedl guvernér. Podle něj asi nebudou zřejmě inflační tlaky na počátku příštího roku tak vysoké, aby centrální banka režim intervencí ukončila.

Zároveň podle guvernéra bankovní rada dospěla k závěru, že domácí úrokové sazby nemusí v roce 2015 růst tak rychlým tempem, jak naznačuje prognóza. Tržní úrokové sazby by měly podle prognózy zůstat na současných velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.

Devizové intervence kvůli hrozbě deflace ČNB spustila přesně před půl rokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…