České gripeny znovu letí do zahraničí. Střežit nebe

23.09.2016 20:36

České gripeny zamíří na další islandskou misi, v pořadí už třetí. Většina týmu odlétá v neděli z čáslavské základny, pět letounů JAS-39 Gripen se na Island vydá ve čtvrtek, taktéž z Čáslavi. Vzdušný prostor ostrova budou stíhači chránit do 10. listopadu. Působit budou na základně Keflavík. ČTK to dnes sdělil mluvčí Tomáš Maruščák, tiskový a informační důstojník 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

České gripeny znovu letí do zahraničí. Střežit nebe
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

„České gripeny budou při této zahraniční misi vyzbrojeny raketami pro ničení vzdušných cílů, ty budou mít oproti těm z dosavadních misí delší dosah,“ řekl ČTK Marek Maxim Švancara z 21. základny taktického letectva Čáslav. Jde o dlouhodobě plánovanou misi.

Do akce na Islandu budou nasazeny čtyři stroje, pátý gripen je záložní. Dohromady se do mise z ČR zapojí až 75 vojáků. Přesnější počet zatím nebyl upřesněn. Počet strojů i personálu je tedy stejný jako v případě loňské mise. Gripeny na cestě doprovodí tanker U.S. Air Force, budou tedy tankovat palivo za letu. Mise se účastní především vojáci, kteří na těch předchozích na Islandu nebyli.

Celkově jde o páté nasazení letounů JAS-39 Gripen k ochraně vzdušných prostorů členských států NATO. Na Islandu, který nemá vlastní armádu, působily také loni a předloni, v letech 2009 a 2012 chránily gripeny vzdušný prostor pobaltských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…