České tajné služby vyšetřují výhružný vzkaz, který poslal muslimům bývalý pražský imám

25.08.2016 19:33

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh před shromáždění proti terorismu na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad vzkaz muslimům, ve kterém je upozorňoval, že účast na křesťanské mši „hraničí s odpadlictvím od víry“. A nyní jej opět šetří tajné služby. Podle duchovního však nešlo o žádné výhrůžky, jen konstatoval fakta.

České tajné služby vyšetřují výhružný vzkaz, který poslal muslimům bývalý pražský imám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

„Samer Shehadeh považuje svoji zprávu za zcela nevinnou A rozhodně odmítá, že by šlo o nějaké zastrašování,“ uvádí na svém facebookovém profilu organizace HateFree Culture. A nyní se o imáma opět zajímají tajné služby, které vyhodnocují, zda opravdu nešlo o výhružky.

Shehadeh si však trvá na svém, šlo pouze o „dobře míněné varování“, které nemělo co dočinění se samotnou protiteroristickou demontrací, pouze s křesťanskou bohoslužbou. „Celá ta zpráva souvisí s věroučnou otázkou. My muslimové věříme v soudný den, kdy Alláh vzkřísí všechny muslimy i nemuslimy a bude je soudit. A jediný neodpustitelný hřích je, když někdo vzývá jiného než Boha,“ řekl duchovní s tím, že křesťanství mimo Boha vzývá i „syna, otce či anděly“ a proto své souvěrce před touto skutečností varoval.

Rozhovor s duchovním zde

Shehadeh nedělá nic špatného, jak o sobě tvrdí, přesto údajně existují v bezpečnostních kruzích obavy z toho, že se radikalizuje. To jej však nepřekvapilo, protože si uvědomuje, že policie udržuje přehled o praktikujících muslimech v ČR.

Muslimové to však podle něj mají stále těžší, jelikož se proti nim rozjela tvrdá mediální kampaň, kdy je jejich náboženství prezentováno jako příčina terorismu, či dokonce jako teroristická organizace. Navzdory mediálnímu obrazu se však osobně s diskriminací nesetkal.

V textu, který poslal českým muslimům přes aplikaci WhatsApp, se však vymezil vůči akci, plánované na 10. srpna a pořádané i několika muslimskými organizacemi:

„Důležité upozornění!! Byl jsem v šoku, když mě jeden bratr upozornil na to, že v programu akce plánované na tuto středu v Praze stojí, že někteří muslimové budou přítomní během křesťanské bohoslužby v kostele. Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictvím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružování, tzv. velký širk. Nehledě na další věci v programu, které jsou daleko za hranicemi toho, co je nám v islámu povoleno. Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval. Samer Shehadeh. Rozešlete prosím dál a varujte muslimy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…