České televizi platí stále méně lidí. Letos kvůli tomu přijde o 22 milionů

02.12.2012 14:33

České televizi každým rokem ubývají poplatníci, letos by kvůli tomu měla přijít o 22 milionů korun. Petr Dvořák, generální ředitel České televize, tento jev odůvodňuje zejména absencí přesné evidence poplatníků. A jak uvedl v rozhovoru pro server iDnes.cz, chystá to změnit.

České televizi platí stále méně lidí. Letos kvůli tomu přijde o 22 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

 

„Úbytek poplatníků je dán tím, že česká populace stárne a my zatím nemáme systém, kterým bychom byli schopni přesně dohledávat změny v případě, že se domácnost rozpadne třeba proto, že tam někdo umře nebo se dva rozejdou a vzniknou nové domácnosti,“ vysvětluje Dvořák a dodává, že tomuto problému čelí všechny televize v Evropě.

Do budoucna si prý ČT klade za cíl vytvořit co nejpřesnější a nejkonkrétnější evidenci poplatníků, aby mohla televize s diváky přesně komunikovat. „Věříme, že pak se může počet poplatníků vrátit do nějaké stabilizované úrovně,“ předpokládá ředitel. Nástup sledování filmů na počítačích a tabletech je podle jeho názoru pouze minoritní záležitost.

Plán na dobu pěti let

„Máme schválené dlouhodobé strategické plány na pět let dopředu a na jejich základě jsme přesvědčeni, že v tomto období jsme schopni fungovat a plnit roli bez změny DPH a navýšení koncesionářského poplatku,“ uvedl Dvořák. A co bude po uplynutí oněch pěti let? To prý záleží na tom, zda ČT dokáže veřejnosti a politické prezentaci prokázat, že splňuje službu, která se po ní vyžaduje. „Pokud se ukáže, že ji plníme a děláme to dobře a diváci toto oceňují, pak je možné se v horizontu příštích pěti let o nějaké úpravě financování ČT bavit,“ míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…